Första schlageradvent



Deltävling 1 - Göteborg
Göteborg!!

Ingen har väl missat att det är ikväll det börjar. Första deltävlingen från Göteborg. Jag har själv inte lyssnat på låtarna men enligt vad omröstningar visar bör Alcazar, Scotts och Shirley räknas som kvällens favoriter. Enligt musikkrönikörer och bloggare även Marie Serneholt och Emilia som två överraskningar. Startfältet ser ut så här:


1. Nina Söderquist
- Tick tock (Johan Lyander, Matti Alfonzetti)

2. Jonathan Fagerlund - Welcome to my life (Samuel Waermö, Didrik Thott)

3. Shirley Clamp - Med hjärtat fyllt av ljus (Henrik Wikström, Bobby Ljungren/Ingela Forsman)

4. Scotts - Jag tror på oss (Lars Diedrison, Martin Hedström/Ingela Forsman)

5. Emilia - You're my world (Emilia Rydberg, Fredrik Figge Bodström)

6. Alcazar - Stay the night (Anders Hansson, Mårten Sanden, Andreas Lundsted, Lina Hedlund, Therese Merkel)

7. Caroline af Ugglas - Snälla, snälla (Caroline af Ugglas, Heinz Liljedahl)

8. Marie Serneholt - Disconnect me (Peter Boström, Tony Nilsson)

Du kan följa showen live på svt.se/melodifestivalen
You can follow the webcast live at svt.se/melodifestivalen

Du kan också följa showen skriftligt på blogg.melodifestivalklubben.se

De nya reglerna för i år verkar t.o.m SVT ha svårt att förklara men i ST imorse beskrevs de på det lättaste sättet hittills. Alla 8 bidrag framförs och man röstar. I första utröstningen går de fem bidrag som fått flest röster vidare. 6an, 7an och 8an åker ut. En snabbrepris av de fem kvarvarande låtarna visas och röstningen fortsätter. I andra utröstningen presenteras de fyra bidrag som ska duellera mot varandra. Det femte bidraget, som fått minst röster av de fem åker ut. Rösterna nollställs och sedan duellerar låt 1 mot låt 4 och låt 2 mot låt 3 efter ordningen de räknats upp. Vinnarna i duellerna går vidare till final och förlorarna hamnar i Andra chansen.

Den "hemliga juryn" som skvallerblaskorna skriver om har inte på något vis varit hemlig, utan presenterades redan ifjol höst samtidigt som den nya tävlingsmodellen. Det är en internationell jury som ska ta i beaktning hur de tror att bidragen kan stå sig i Eurovision och får från varje deltävling välja ut ytterligare ett bidrag (av de fyra sämst placerade) som de sedan i Andra chansen, väljer ut en utav, som får plats nummer 11 i finalen. I finalen är de sedan en av jurygrupperna som tillsammans har 50% av makten mot folkets 50%, precis som ifjol. Det enda SVT "mörklagt" 'är möjligen att den internationella juryn bedömmer framträdandena på genrepet och inte i tv-sändningen. Troligen eftersom de ska välja ut en av bidragen direkt i tävlingen, inkluderat problemet att om deras favorit redan går vidare måste de ha listat upp samtliga bidrag för att istället ta den första som hamnar utanför finalen och Andra chansen. Att genrepet är lika viktigt som själva tv-sändningen vet artisterna redan eftersom att om något skulle gå fel i tv-sändningen, växlar man snabbt över till inspelningen från genrepet för att showen ska kunna fortsätta. Höna av en fjäder.

Nåväl, tillbaka till det roliga! Klockan 20.00SVT1 som vanligt. Må de bästa bidragen gå vidare!


Kommentarer
Postat av: Pierre Johansson

Ja Alcazar gick vidare, nu hoppas jag bara på Nina också. Har hitills ett av två rätt möjliga =)

2009-02-07 @ 21:22:52
URL: http://www.timeforpierre.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0