www.n7w.com - Vote for the New Seven Wonders of the world

 

 

Vill bara uppmärksamma den världsomspännande tävlingen som praktiskt taget svept Sverige förbi.

 

Vote for the new 7 world wonders
Dagens meningslösa fundering: Vad var det som gjorde att tesorter fick så pretentiöst fåniga namn? Vinterblomnad och Kustfägring är inte de första namn som hade ploppat upp i mitt huvud.

Två blåbär satt på en brygga - Plopp, Plopp!


Ledaravslutning våren 2007. Kanske den sista jag deltar i. Det skulle i så fall vara ett helt okej slut. Glada skratt med lätta vänner. Gamla tider återupplivade.

Vet du vad det är för likhet mellan en häst?
Alla benen är lika långa, särskilt det högra.

image174
Over and out - det blåser en vind.


En stilla måndagskväll i slutet av maj

Samtal från andra sidan väggen:

Mamma: Hur fan ska man bli av med katterna som pissar i rabatterna hela sommaren?
Farmor: Jag har testat hjorthornssalt, men då kom de bara tillbaka.
Mamma: Ja, vi lade ut nån specialgelé för några år sedan, som funkade rätt bra.
Pappa: Äh, häll ut glykol. Det dör dom av!


Grattis på din födelsedag!
,@´

Femmes des voix plus élevées dans notre partie d'histoire, qui devrait être une attention supplémentaire payée

image166image167
image168
image169
Det finns några sångerskor bland rikena i vår helgade världsdel som
bör ägnas särskild uppmärksamhet. Ett antal av dem är sprungna ur
vår civilisations vagga, det vackra ölandskapet vid medelhavets nord-
östra kustlinje. Jag har tidigare nämnt en av dessa kvinnor i mina
texter. En äkta stjärna med över 30 år av musikaliska framgångar
bakom sig. På den yngre stjärnhimlen har denna andra stjärna med
tre soloplattor under sina vingar befäst sin plats som detta rikes, på
kort tid, största stjärnskott inom den världsliga musiken. Till tongångar
av folkmusik, pop-rock och en touch rnb sjunger hon sig in på toplistor
över hela vår kontinent samt den på atlantens andra sida. Med styrka
och karaktär i rösten, spås hon en stjärklar framtid till mötes i spåren
av tidigare generationer grekiska sångfåglar.
Elena Paparizou är ett faktum.

EUROVISION SONG CONTEST HELSINGFORS 2007

Med våra liv nedpackade i två stora resväskor, möttes vi i Stockholm för att påbörja vår resa över det stora blå. Vi möttes i hamnen av Mariella med öppet bogvisir, som vi bad till honom där ovan att ingen skulle glömma stänga. Väl installerade i vår hytt på uppskattningsvis 4 kvadratmeter och glada i hågen av att resan äntligen börjat (och en rabattkupong på Blueberry Mosca i hytten) ringde vi informationen ang. en fråga om åldersgränser som hade något med taxfree att göra, fick svaret aderton år, och gav oss av för att inhandla veckans vätskeersättning. Kvällen bjöd på en god middag samt en Blueberry Mosca i sällskapet av en vacker, sjungande ryska som lätt kunde förväxlas med Evridiki själv, i en äkta finlandsfärjastämning. Mycket trevlig resa.

Med fast mark åter under fötterna, skulle det bära av från hamnen in mot Helsingfors centrum. Vår skjuts, Helsingfors version av en "Tram" (Jämfört med Athens motsvarighet, ungefär som att väga häst o vagn och en bil mot varandra)(sedemera döpt till larven) var flertalet minuter försenad. Tur att hållplatsen hade en så fin karta med roliga namn att skratta åt. När vi tagit oss in till stan och via omvägar till vårt hotell möttes vi av det vackraste hotellrum jag någonsin bott i. Omena Hotell, äppelhotellet, gjorde verkligen min dag.

De första dagarna såg vi oss runt i staden, sonderade shoppingen och njöt av eurovisionsandan den kalla staden lyckats skrapa fram. Med banderoller, flaggor, videomonitorer på gatorna, eurovisions-tvkanal och lordi i alla former från kollegieblock till läskedrycker, verkade staden gladare än dess invånare att tävlingen äntligen nåt Finland. (Nordbor går verkligen av för hackor). Folket till trots strövade vi glada och förväntansfulla runt bland små färgklickar av fans från europas alla länder och hade trevligt.

När melodifestivalklubben anlänt på onsdagen och därmed vännen Niklas, slöt vi upp för veckans första riktiga festkväll på eurovisionens officiella uteställe, Euroclub. Äntligen lite drag och musik i rätt tongångar, även om Hanna Pakarinen ändrade forumet lite med en rockkonsert. Trots den inte så helfestliga stämningen var det kul att äntligen få träffa gamla eurovisionsvänner och känna den internationella gemenskapen tävlingen skapar. (Att bli kallad Bambi, gjorde nog Fredriks kväll).

Semifinaldagen togs i sakta mak fram till förberedelserna inför kvällen, som såklart fick stressas ihop. Bland män i kostym och kvinnor iklädda soffor åkte vi till arenan smått fundersamma om vi någonstans gått fel och var på väg till en trist teaterföreställning. Våra tvivel skingrades dock av en eurovisionssmyckad arena och fans med flaggor, kostymer och glada sinnen. Kvinnor utklädda med boor, män utklädda till kvinnor med boor och studenter utklädda till flygpersonal lättade upp stämningen bland den "festliga" finska medelåldern. Väl i arenan kom stämningen aldrig igång med gapande hål i publikhavet. Att folk började gå efter fyra låtar gjorde inget bättre. Med många svordomar och förbannelser kastade över Finland, och utan Evridiki i final åkte vi hem till hotellet.

Nästkommande dag blev det dags att byta hotell. Med våra liv återigen nerpackade i resväskor begav vi oss tvärs över stan för att komma till Accome Parliament. När vi kommer in i området kring det nya hotellet inser vi att vi just upptäckt den riktiga delen av Helsingfors. Plötsligt förstår vi varför man så mången gång fått höra att Helsingfors är en så vacker stad. Hotellet sedan, fick oss nästan att vilja bosätta oss i Helsingfors. Åtminstone i en sådan lägenhet. En stor 1½ rummare med kök, öppen spis och burspråk var nu vårt nästa hem.

Kvällen tillbringades på ett mycket festligare Euroclub med mer folk och mer stämning. Jag menar, hur kan man inte vara glad när man får frågan: "Are you greek?". Vi träffade äntligen Niklas omtalade rumskompisar Åsa och Kicki, som blev chockade då de trodde Niklas hittat på oss. "Han visade ett kort han tagit på er och killen i Scooch, men vi trodde han drev med oss. Vi trodde ni var med i bandet, mycket snyggare än han i mitten!". Efter mycket velande och komplimanger av ryssar, följde vi med våra österrikiska vänner på efterfest. En riktigt usel sådan. Det enda roliga var ytterligare komplimanger, den här gången av spanjorer. "You are very macho, it means a handsome man with great personality". Vad säger man om en sådan kväll? Mer än att spanjoren måste varit psykolog för att uppfatta våra personligheter på blott en halvtimme.

På den stora dagen. Lördagen. Finaldagen. Kommer Peter och Ida över sundet för att delta i festligheterna. Det äts och dricks gott, piffas och laddas. Plötsligt är toapapperet slut. Idas undergång. "Skämtar du med mig?! Seriöst jag skiter ner mig!" Till slut meddelar hon att hon kommit på en lösning till problemet. Från toaletten hörs: "Asså, hur många pads kan man slösa?"
När alla är klara och Carolas ärmar fått nytt liv, sluter vi upp med Niklas, Kicki och Åsa och beger oss mot finalen. Äntligen riktigt fest- och eurovisionstämning! På tåget prisas återigen de svenska killarna med Evighetsärmar "Du Åsa, jag har spanat in de två grekiska gudarna där borta vid fönstret.." Kan man få en finare komplimang?
Äntligen är det festivalstämning i arenan! Publiken jublar, flaggar och sjunger. Glädjen är så stor att tom Irlands usla sånginsats bejublas. Allt som saknas är Evridiki. Utan någon absolut favorit att heja på, önskar vi oss ett varmt land som vinnare för en riktigt feststämning ala medelhavet i maj nästa år. Som alla spått står till sist slutstriden mellan Serbiens Molitva, Ukrainas Dancing Lasha Tombai och Rysslands Song #1. Vi vet ju alla hur det sedan gick och min personliga åsikt är att årets bästa låt faktiskt vann. Mycket glädje med Maria Serifovic och med Serbien som vinner första gången de någonsin är med. Belgrad 2008!
Hur glada och festsugna vi än var, blev glädjedödaren återigen Euroclub och den finska tristessen. Att stänga alla klubbar inklusive officiella efterfesten klockan 03.30 är skandalöst uselt, korkat och hatvärdigt. Tacka vet jag de trogna fansen som ignorerar de tända lamporna, den tystnade musiken och festar en timme till på byggnades trappor.

På söndagen gav vi oss ut på en sista tur runt Helsingfors. Sightseeing, fika och möte med vänner slutade med en spelomgång av det nyinköpta spelet Eurovision Song Contest - The Boardgame. Fullkomligt meningslöst spel. T.o.m för ett inbitet fan. Men vi hade iallafall en trevlig sista dag.

Trots en bra tidsplan blev vi klara med all packning och städning 20 minuter efter utcheckning. Som tur var verkade receptionisten inte helt med på noterna och gav inte ens en kommentar. Vi köpte sedan vår sista svindyra fika på ett cafe i centrala stan, inandades de sista vibbarna av eurovisionstämning i den kalla finska luften och gav oss sedan av till MS Mariella och vår färd tillbaka över det blå sundet.

Tack Helsingfors, Tack tävlingen, Tack alla underbara gamla och nya bekantskaper och Tack min macho medresenär för en, på det stora hela, underbar vecka! Nu ska jag leva på en vacker cypriot som sjunger på franska, en silverinlindad ukrainska med en stjärna på huvudet, en maltes i starka vindar och en gällsjungande, trummande bulgar en tid framöver. Sedan börjar laddningen inför Belgrad 2008!

image165

Mitt i ett äventyr

Moi!

Efter två dagar i Helsingfors, är det nu dags för den första av de två stora dagarna. Ikväll går semifinalen av stapeln kl. 21.00 svensk tid.

De cypriotiska flaggorna är inhandlade, ett köp som uppskattades mycket av försäljaren i eurovision-shopen.

På löpsedlarna skyltar som vanligt Hanna Pakarinen, The Ark och Lordi. Om vartannat.
Finlands Hanna uppträdde också på Euroclub (Officiella efterfestklubben) igårkväll. En riktigt rökigt rockig show, vars längd inte riktigt uppskattades av alla besökare som mest var intresserade av eurovisionsbidraget "Leave Me Alone". De finska fansen hängde sig dock kvar vid scenen hela timmen lång.

På dagens program var det tänkt att The Ark skulle uppträda på Sonera-scenen på torget i Helsingfors, den sk. "Eurovision Village", men imorse ställdes spelningen in, liksom gårdagens framträdande av ryska Serebro och tisdagens spelning av cyperns Evridiki. Fin planering, sämre uppslut.

För kvällen väntas en riktig feststämning, med många bra låtar och många favoriter i semifinalens startfält. Personligen har vi dock efter många om och men, kommit fram till att det är Cyperns "Comme ci, comme ca" som förhoppningsvis är kvällens stora vinnare, tillsammans med bla. Serbiens "Molitva", FYR Makedoniens "Mojot Svet", Norges "Ven A Bailar Conmigo" och Islands "Valentine Lost". Bland de övriga bidragen som kan tänkas knipa de kvarvarande fem finalplatserna ska nämnas; Bulgariens "Voda/Water", Moldaviens "Fight", Maltas "Vertigo", Vitrysslands "Work Your Magic", Ungerns "Unsubstantial Blues", Schweizs "Vampires Are Alive" och Turkiets "Shake It Up, Shekerim".

Nu väntar middag och förberedelser inför kvällen, sedan blir det ut och Flying the flag for Cyprus.
På återhörande med reflektioner kring kvällen.
P4 Västernorrland 11/5 ca kl. 08.00

Hyvää Iltaa ja tervetuloa Helsinkiin!

Tomorrow i go

Äntligen har känslan infunnit sig! Äntligen.

Imorgon bär det av. 10.11 går tåget. 16.45 går båten.
Väskan är halvt färdigpackad och iPoden är laddad.

Jag ska försöka att hålla mig åtminstone lite up-to-date här i bloggen från den finschka hovudstaden. Om inte annat gör jag det strax efter kl:10.00 torsdag den 10:e i P4 Västernorrland.

Jag har hittills inte någon utvald favorit som jag kommer heja helhjärtat på i veckan, men till mina favoriter i dagsläget hör iallafall Serbien, Cypern, Island, FYR Makedonien, Ryssland, Norge, Turkiet och Malta kan vi dra till med.. helt utan inbördes ordning och utan att jag för den skull vill att någon av dem ska vinna. Än är det mycket som kan hända.

Helt utan förklaring får detta mig att tänka på Süper Star.

Nu ska jag återgå till packningen och resten av förberedelserna. Jag vill önska alla en trevlig och glad vecka, det är iallafall vad jag ska ha!

På återhörande från Europas, för veckan, huvudstad.
Hyvää Iltaa!
image87

7 dagar kvar

För att följa händelserna i Helsingfors - besök:


image161image160

Repetitioner

Äntligen har det dragit igång på riktigt i Helsingfors!
De första repetitionerna har gått av stapeln under veckan, och hittills har allt flytit på bra. Här är några bilder från Hartwall areena, samt videoklipp från några av repetitionerna.

tilläggas skall att scenen verkligen är lyckad.

Bulgarien


Israel


Cypern


Moldavien (observera scenshowen)


Serbien


Vitryssland


Danmark


För fler videor från repetitionerna - besök esctoday.comApropå hallontårta

image127

Är det bara jag som alltid tänker på den ena när jag ser den andra?

RSS 2.0