Faktiskt väldigt roligt


Dagen efter söndag

Idag har jag måndag i mitt huvud, för igår var jag ledig. Igår och två dagar innan, nästan som en liten semester! Väldigt skönt.

Idag har jag också försökt lova mig själv att jag SKA ta en powernap när jag kommer hem men i vanlig ordning lär det kännas som en jättedålig idé då och inte bli av.

Nu har jag skrivit på det här inlägget i 1h20min och det verkar inte bli något mer. Slut.

Kvällens låt


Tingeling

Vad tycker jag egentligen? Ja, som Alex Schulman faktiskt. För en gångs skull.

Från aftonbladet.se:
"I ALL GALENSKAP ÄR BARA DORSIN LUGN

Det är en bisarr historia och jag måste summera den, mest för mig själv.

Henrik Dorsin framför en låt som heter "Tingeling" under Melodifestivalens final i Globen. De som påstår att det är en drift med Ryssland är inte alldeles fel ute. Det forsar in babushkor, ryska militärer och prostituerade på scen och alla sjunger på den brutna ryska man annars bara hör i amerikanska Kalla kriget-filmer. "Take in the bear", skriker någon och en rysk björn kastar sig in på scenen. Det är faktiskt riktigt roligt.

Säg inte emot mig nu, det är roligt. Punkt slut.


Ingen tänker väl
något mer på det där framträdandet, förrän efter några dagar. Tydligen har det på ryska ambassaden pyrt ett missnöje över Rysslandsdriften i Melodifestivalen. De tycker att "Tingeling" gav en orättvis bild av det ryska folket. En ambassadmänniska uttalar sig.

Han är visserligen diplomat, men så långt från diplomatisk man kan komma i sitt uttalande. Han låter hälsa att de som framförde den här låten borde placeras på sinnessjukhus. Han sa så! Sinnessjukhus! För att komma från en sådan formell värld som diplomatvärlden, där det tillsätts utredningar om någon råkar rapa under en mottagning, så är det ett oerhört starkt uttalande.

Det klingar illa, det där med sinnessjukhus, när man tänker på att det var på sådana institutioner Stalin placerade oliktänkande när det begav sig. Att en person som representerar Ryssland säger på det sättet i ett formellt uttalande är faktiskt på gränsen till ofattbart.

Men det går ännu en dag och man tänker att det där väl var någon förvirrad typ och det här rinner ut i sanden. Så blir det inte. Plötsligt är detta en fråga för UD! Det är inte längre underhållning, det är politik. Det råder konflikt mellan Sverige och Ryssland och vad vet vi, kanske är vi närmare krig med Ryssland än vi någonsin kunnat tro. Kanske riktas torpeder åt vårt håll. Kanske höjer svenska försvaret vaksamheten, defcom 3 och riskläge röd och allt det där.


Det ska bli värre.
Dagen efter skickar SVT:s projektledare Ronnie Lans en blombukett till ambassaden. Som ett tecken på välvilja. Det är en bukett som säger: "Nu glömmer vi det där och går vidare."

Men vi glömmer ingenting alls. Vi går inte vidare. SVT:s ledning får nys om den här buketten. Krismöte! Den har inte sanktionerats av SVT:s styrelse. Tänk om ryssarna nu får för sig att den där blombuketten innebär en ursäkt från SVT?

Så kan vi inte ha det. SVT går därför ut och fördömer buketten. Det var fel! Den skulle inte ha skickats! SVT ber ryska ambassaden om ursäkt för ursäkten. Och tar tillbaka den genast. Ja, blommorna är kanske kvar på ambassaden rent fysiskt, men den implicerade ursäkten är tillbaka på svensk mark. Orsaken till detta är tydligen att en ursäkt av det slaget skulle kunna antyda att SVT:s "fria television" låter sig påverkas av främmande makter. Ryssland i det här fallet.

En slokörad Ronnie Lans går ut i medierna och säger att han ångrar buketten. Han tänkte sig inte för. Han ville ju bara skicka en blomma. Han ber om ursäkt till SVT. Det viner nu ursäkter från alla håll. Ronnies ursäkt till Ryssland, SVT:s ursäkt för ursäkten och Ronnies ursäkt till SVT för ursäkten till Ryssland.

Och över allt detta vakar de högre krafterna, de poliska makterna. Efter någon dag går Ryssland ut och säger att de accepterat ursäkten, oklart vilken av dem de talar om, och säger att konflikten är utagerad.


Och vad ska vi tänka om det? Ska vi vara glada? Jag känner ingen lycka över att konflikten är utagerad, jag känner olycka över att det över huvud taget fanns en konflikt. Har hela världen gått och blivit dum i huvudet? Vad är det med Melodifestivalen som gör att vi beter oss på det här sättet?

I denna makabra gegga av galenskap finns det egentligen bara en person som håller lugnet. Det är Dorsin själv. När han får höra om Rysslands förakt konstaterar han bara stilla: "Där rök resan på Transsibiriska järnvägen."

Och jag tänker på The Ark och låten "It takes a fool to remain sane". "

Alex Schulman
aftonbladet.se/alexschulman


Perrellis mikrofon blir hotellstockholm.city.se/hotellbygge-i-kista
"- Jag blev inspirerad av Charlotte Perrellis mikrofon när hon sjöng Hero. Den glittrade så härligt och man får nog lite känsla av strass när huset står klart, säger Gert Wingårdh."

116225

Så många samtal har jag tagit under min tid här på bygget. Prova att säga "vill du att jag skickar det på sms?" så många gånger ni. Ganska förståeligt ändå att något av det värsta som finns är att upprepa sig.

45 dagar

Så länge är det kvar tills jag flyger till Moskva. Om man kan kalla det länge. Galet snart, skulle jag kalla det!

Idag ska jag skicka iväg visumansökan till min vän och ombud som ska traska in och lämna dem på ambassaden. Jag hoppas det kan räknas som klart snart. Då kan jag känna mig lugn. Innan dess känns det ungefär som när man ska skicka iväg pass, försäkringsbevis och ansökan till ryska ambassaden och hoppas på att få visum till en resa man redan har betalt en månadslön för. Kul.


Jag har snöat in


Technologic

Igår kväll ploppade en låt upp i min hjärna men jag kunde inte komma på vare sig hur den gick, vad den hette eller vilken artist som gjort den. Att inte minnas någon av de sakerna borde ju betyda att jag helt har glömt låten, men jag visste att den fanns och vilken genre den tillhörde, typ Daft Punk tänkte jag. Låten består enbart av ett beat, en melodi och en robotröst som pratar jättesnabbt genom hela låten. Pratar en slinga av ord som går i en loop men mer kunde jag inte alls komma ihåg.

Till slut kunde jag minnas ungefär i vilken takt han sade orden men kom bara in på introt till So Much Betta med Janet Jackson och på Mel C's slinga i slutet på Spice Girls Who Do You Think You Are. Sedan sov jag på saken och när jag imorse tänkte på låten så ploppade det direkt upp några ord som han säger; Fix it, use it, make it.. ... upgrade it. Och efter en halvtimme ploppade låtnamnet upp! Technologic! Och det var t.o.m. Daft Punk. Otroligt praktiskt att hjärnan arbetar även när man sover.
Janet Jackson - So Much Betta
Spice Girls - Who Do You Think You Are (från 03.08)

Daft Punk - Technologic

Schuuup!

Tro det eller ej, men igår var jag en sväng på motormässan i Nordichallen. Där fanns alla möjliga fordon uppställda och vissa kunde man....:

Jo, hä va ba å sätte'se på'n å åk om'an ville't.

Sms-konversation

Jag: Vad heter det där som du inte har? När man inte hittar :P Jag har helt tappat ordet!
Nathalie: Oj, jag förstår inte vad du menar...
Jag: Om man är i en stad, när man ska hitta runt eller veta var man är :P
Nathalie: Hahaha :P lokalsinne!
Jag: JA!! haha, varken jag eller Svea kunde komma på det! Vi har funderat i säkert 10min utan att ens vara nära :P Knäppt!
Nathalie: Verkligen knäppt! Det är ju ett lätt ord :P Fast ni kanske inte behöver använda det så ofta...

Jag vet i alla fall vad det heter, det där som vi inte har... minne.

1000 inlägg!

Det här är mitt 1000:e inlägg. Ettusen stycken har jag publicerat på lite drygt två år. Tänk vilken bok jag hade kunnat skriva. Undrar hur många ord eller bokstäver det blir sammanlagt. Nåja, det firar vi med en sån här;


En Banana Daiquiri, somrig och fin. Som jag har suktat efter hela helgen! Skål!

Dagens outfit


Nej, jag har aldrig tänkt börja modeblogga, jag tycker bara den här tröjan är så rolig.

Grek på posten

Igår var en vän till mamma, bosatt i Grekland hemma i Sundsvall och hälsade på. Vi kom in på Eurovision och hon berättade om när Sakis Rouvas blev populär i Grekland. Hon och en väninna tog med sig sina barn, då fyra år, till en konsert bara för att själva få se honom.

Sedan skällde hon lite på mig när jag berättade att jag beställt skivor från Grekland och när vi sade hej då klargjorde hon på största grekiska/icke-svenska vis att hon skulle skicka pasticio-pasta till mamma och några välvalda skivor till mig. Därmed basta. Spännande!

God morgon

05.45 klev jag upp idag på söndagsmorgonen. Jag lade mig vid 22 igår, en lördag. Det låter som pensionärspoäng men jag var tvungen att kliva upp för att jobba. Jag brukar alltid ställa två alarm för ibland fungerar hjärnan sämre än vanligt i uppvakningsögonblicket. Igår var en sån dag. När det första alarmet ringde förstod jag inte vad det var förrän nästan hela melodin spelat ett varv och då förstod jag inte alls varför det ringde, jag behöver ju inte alls kliva upp, tänkte jag. Samtidigt hade jag fått ett mms med en bild av Lili & Susie som blandades in i hela förvirringen. Jag lade ifrån mig telefonen och somnade om. Efter 5 minuter ringde nästa alarm och då började jag fundera om det var något jag var tvungen att kliva upp för. Till slut föll poletten ner att jag kanske skulle upp och jobba.

Det kanske är ett pensionärspoäng i sig. Alzheimers light.

Dumsnål

2 sekunder till kostar dig 38öre OCH hade gett dig hela numret.

Kund: Numret till Polferries i Nynäshamn
Jag: Javisst, då är det 08... 520... 686...
Kund: 520 686 då ringer jag själv tack så mycket!
Jag: ... och det är 60 på slutet också!


Nostalgitripp

En vän till mig har en rolig applikation på facebook där man väljer ut sina favoritskivor från när man växte upp. Jag drabbades av en nostalgitripp och började googla efter mina gamla favoriter. Här är några av dem:

Det ar do som bestamer hor liistan i voxpop ska se ot. Riing ok roosta!

Jag tror jag spårade ur totalt!

Meddelande


Titta vilket fint meddelande jag fick på jobbet.

Visum

Som ni vet eller förstått så ska jag till Moskva i maj. Om jag inte blir ruinerad eller utan visum först. Resan och boendet är bokat och betalt och det har redan kostat mig nästan en månadslön. Utöver det ska biljetterna betalas, tåg till och från Sthlm och allt som kan tänkas komma upp väl där. Hela resan måste dessutom bokas genom en resebyrå certifierad av ryska utrikesdepartementet, vilket gör att de också ska ha betalt.

Dessutom behöver man visum för att få komma in i landet och det återstår att få, eftersom vi väntar på en inbjudan från hotellet, utan sådan får man inte komma in i landet. För att få visum måste man lämna in en ifylld ansökan, inbjudan, sitt pass, ett nytaget passfoto samt ett gällande försäkringsintyg signerat och stämplat av ens försäkringsbolag att man är försäkrad under sin vistelse i landet. Visumansökan får varken skickas per post eller mailas, utan den ska lämnas personligen eller via ett personligt ombud med fullmakt att lämna ansökan, till ambassaden i Sthlm eller Göteborg.

Innan visumet är fastklistrat i mitt pass kan jag inte känna mig helt lugn, säkert av förståeliga skäl. Det här blir nog dyrare än tågluffen tre veckor runt Europa ifjol. Tingeling gör inte det hela bättre.

TiVi

När jag satt på tåget ner till Stockholm i fredags fick jag ett sms från Mio; "Hej, dina varor finns nu att hämta hos oss. Välkommen in." Så nu har jag varit in och hämtat mitt nya soffbord OCH min nya matta som egentligen var beräknad komma om 2½ vecka. De två gav många hem-poäng som lägenheten saknat. Nu saknar jag egentligen bara tavlor på väggarna, blommor i fönstret och en till matta så kan jag känna mig nöjd för stunden. Och, jo en TV så klart. En som inte är mindre än min datorskärm. Någon som har tips på en sådan? Jag hade sett ut Samsung LE40A656, men det verkar inte vara menat att jag ska ha den. Bring me tips i samma eller lägre prisklass!

Titta vilka som gör comeback

Med ett nytt album och 15 konserter runt om Skandinavien i år. Spännande!

Roshöft

Jag sitter på jobbet och låter så här. Jag bäljer i mig te i stora lass för att det ska släppa lite. Nyss var det en kopp "Orange Jaïpur", nästa blev "Rosehip, Raspberry". Det är väldigt gott, särskilt nypon/hallon. Rolig färg har den också, jag lägger upp en bild när jag kommer hem. Jag hade väl inget att säga egentligen. Känner mig lite bomullig i huvudet.

Mobilladdare

Min mobil har varit ett enda kajko hela helgen. Det började med att jag glömde ladda den natten mellan fredag och lördag så den dog strax efter finalen. Jag har nog aldrig känt mig så isolerad, vågade inte lämna efterfesten vi var på. Jag stängde av den när batteriet var näst intill tomt så jag skulle kunna starta den en snabbis om jag behövde få tag i någon. Men då kom jag plötsligt inte ihåg pinkoden av någon anledning och slog fel tre gånger.

Som tur är kan man hitta sin puk-kod på Telia Mina Sidor, det gjorde jag när vi kom hem samt laddade den. Sedan glömmer jag så klart kvar laddaren i Sthlm när jag åker hem och batteriet halvdör av konstant smsande på tåget, så igår morse innan jobbet irrar jag runt för att hitta mig en laddare. Jag ringde till Expert som inte hade någon hemma, gick till The Phonehouse som plötsligt lunchstänger en timme mitt på dagen. Gick till Clas Ohlsson som inte har laddare till LG, ger upp och går mot Hemköp för att köpa lunch då jag kommer på att Teknikmagasinet har allt möjligt krams. Går in och frågar och vips så har killen plockat fram en laddare! Billigare än vad alla de andra uppgett på sina hemsidor. 180kr. Fantastiskt bra.


Startordning Moskva

Så  här ser då resultatet av lottningen för startordningarna ut:

Semifinal 1 (12 maj)
1. Montenegro

2. Tjeckien

3. Belgien

4. Vitryssland

5. Sverige

6. Armenien

7. Andorra

8. Schweiz

9. Turkiet

10. Israel

11. Bulgarien (dragen som wildcard)

12. Island

13. FYR Makedonien

14. Rumanien

15. Finland

16. Portugal (dragen som wildcard)

17. Malta (dragen som wildcard)

18. Bosnien & Herzegovina

Semifinal 2 (14 maj)

1. Kroatien

2. Irland

3. Lettland

4. Serbien

5. Polen

6. Norge

7. Cypern

8. Slovakien

9. Danmark

10. Slovenien
11. Ungern

12. Azerbaijan

13. Grekland

14. Litauen

15. Moldavien

16. Albanien 

17. Ukraina (dragen som wildcard)

18. Estland (dragen som wildcard)

19. Nederländerna (dragen som wildcard)

Final (16 maj)
3. Frankrike
10. Ryssland
17. Tyskland
23. Storbritannien
25. Spanien (dragen som wildcard)

De övriga startnumren i finalen utgörs av de 20 bidrag som tar sig vidare från semifinalerna. I lottningen fanns ett moment där tre bidrag i varje semi och ett i finalen drogs som såkallade wildcards. De ländernas delegationer fick själva välja sitt startnummer. Övriga lottades ut som vanligt.


Melodifestivalen Final 2009

JAAAAAAAAAAAAAAA!! Så här spännande har inte ens Eurovision varit på flera år! Jag vet inte om jag är mest glad över att Malena vann eller att Måns inte vann. Så här slutade det efter en nervpers som hette duga. Med tittarrösterna inom parentes.

1. Malena Ernman - La Voix (322 657)
2. Caroline Af Ugglas - Snälla Snälla (318 952)
3. EMD - Baby Goodbye (231 098)
4. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory (182 651)
5. Alcazar - Stay The Night (199 014)
6. Sarah Dawn Finer - Moving On (146 300)
7. H.E.A.T - 1000 Miles (178 283)
8. Agnes - Love Love Love (49 819)
9. Emilia - You're My World (48 844)
10. Sofia - Alla (19 885)
11. Molly Sandén - Så vill stjärnorna (51 467)

Ja, det går knappt att förklara i ord hur spännande lördagskvällen var. Efter juryns röster trodde jag att Måns stod ohotad i toppen. Det var inte förrän han fick sina röster från folket som jag vågade hoppas igen. Jag skrek så det smakade blod i munnen, hur ohyfsat det än må vara. Det bara kom. Fantastiskt att se hans ansiktsuttryck. Jämför det med Kiruna 2008 ni!

Jag röstade 34ggr sammanlagt. Både på Malena och på Alcazar. Sedan fick min urladdade telefon spunk och dog strax efter finalen. Men nu är den laddad och alla "Tack för din röst"-sms har slutat att ramla in.

Ett så öppet startfält med så många potentiella vinnare har vi inte sett på många många år. Spänningen i arenan började med Måns poäng och eskalerade tills alla stod upp i väntan på den högsta poängen. Alla räknade poäng om och om igen för att få en uppfattning om vilka som fortfarande hade en chans och vilka som inte hade det, och om Ugglan redan vunnit efter sin poäng eller om Malena fortfarande hade en chans. Särskilt min stolsgranne som kammade hem 19.000kr på La Voix till Moskva!

Jag tror Malena har en bra chans i Eurovision, hon sticker ut på flera sätt och är kanonproffsig. Nu presenterades startordningen för semifinalerna idag och Malena går ut som nummer 5 i den första semin. Ingen jättebra utgång, men av de 17 andra bidragen är det bara 2-3 stycken som räknas till favoriter och länder som brukar ställa upp med bra bidrag, så det borde inte vara något hinder för att hon ska ta sig till final.Jag är superglad och nöjd över La Voix! Det känns jätterätt att skicka Malena till Eurovision! Nu måste jag bara lära mig att sjunga opera på 50 dagar! Sedan är det dags för det stora kalaset i Moskva. Tack Sverige!
 

Sjätte schlageradvent

Imorgon tar jag tåget ner till hufvudstaden för att infinna mig på plats på dopparedagen på lördag. Därför skriver jag det här inlägget redan nu, ifall jag inte har tillgång eller tid till att sitta vid någon dator i helgen.

Så här ser finalens startfält alltså ut:
1. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory
2. Caroline af Ugglas - Snälla snälla
3. Agnes - Love Love Love
4. H.E.A.T - 1000 Miles
5. Emilia - You're My World
6. Alcazar - Stay The Night
7. Sarah Dawn Finer - Moving On
8. EMD - Baby Goodbye
9. Sofia - Alla
10. Molly Sandén - Så vill stjärnorna
11. Malena Ernman - La Voix

Det är väldigt typiskt upplägg på programmet med favoriterna på de bästa, mest lyckade platserna (1, 6-8, 11).  Jag är helt säker på att det också är någon av dessa som kommer ta hem segern på lördag och får åka till Moskva. Utöver dessa tror jag H.E.A.T kommer lyckas få en ganska hög placering. Om de som gillar sån musik i festivalen röstar dem direkt till final från deltävlingen, lär de också rösta på dem här. Jag tror också Agnes kommer snirkla sig in högt på kids-rösterna.

Sofia har redan röstats bort av folket, jag tror inte hon kommer ta sig längre på att få framföra sin låt en gång till. Emilia, Ugglas och Molly tror jag inte kan räkna med något stort stöd i finalen, när det väl gäller vem som ska representera Sverige brukar rösterna falla annorlunda.

Personligen kan jag ännu inte bestämma mig vem jag vill rösta på. Så länge någon av Alcazar, Sarah Dawn Finer eller Malena Erman tar hem segern känner jag mig nöjd. Det känns skönt med så bra odds. Jag vill rösta lite på alla trots att det är ett väldigt dumt beteende. Samtidigt vill jag rösta på den som kommer att få flest röster sammanlagt, bara för att inte Måns ska gå och vinna. Det är min stora fasa. Jag ska inte gå in mer på varför, det har jag dedikerat tidigare inlägg till.

Just nu känner jag helt spontant för Alcazar och de är de jag ändå kännt mest för genom tävlingens gång. Jag tycker den sätter sig direkt, de är redan populära på vissa håll i Europa och jag tycker det skulle vara skönt att skicka en riktigt bra och rolig discolåt igen och inte ett pretentiöst in-it-for-the-win-bidrag i år igen. Förutom att låten är så grymt bra. Detsamma gäller La Voix. Dawn Finer vore ett mer seriöst försöka vinna-bidrag men det är en riktigt maffig och bra låt och jag tror hon skulle ha en bra chans i den stora tävlingen. En svensk version av en balkansk portugisisk fado-pop-dänga. Jag tänker nu på hur introt till den låter och känner att jag vill ge SDF min röst... som sagt jag kan verkligen inte bestämma mig.


Nu börjar kvällen dra ihop sig och jag ska försöka få lite sömn innan tåget går 08.33 imorgon. Kom nu ihåg att rösta på lördag och rösta rätt. Folket och juryn har 50% var av makten. Må bästa kvinna eller trio vinna!

Va?

När man sitter och tar 300 samtal om dagen och säger samma sak 300 gånger om dagen, är det sista man vill göra att upprepa sig två gånger i samma samtal. Så fort frågan vill du att jag läser upp numret eller skickar det på ett sms? följs av frågan va? känner jag hur ögonen svartnar och munnen med hopbitna tänder pressar ur sig  v i l l   d u   a t t   j a g   l ä s e r   u p p... Ändå låter jag likadan som när jag frågade första gången. Om jag sedan får frågan va? igen, ska vi inte ens prata om.

Hero & Glory

Jag tänkte bara att jag skulle jämföra Måns' Hope & Glory med Charlottes Hero. Vi kan börja med att titta på texten i refrängen. Den är uppbygd på precis exakt samma sätt att det nästan är skrämmande hur det kan vara en annan låt. Jag skulle nog tycka om den om det inte vore för att vi hörde, skickade och (typ) förlorade med exakt samma låt ifjol, men nu skulle jag skämmas om vi skickade samma pretentiösa icke-vinnarkoncept igen.

Om du kan låtarna går det inte att missta sig på likheterna, de är alldeles för stora. Om du inte kan dem ännu så lyssna på här nedanför. Mening för mening är den uppbyggd likadan och på sina ställen t.o.m. med samma ord.

Don't stop!

I'm still standing for hope and glory
I'll be fighting for my love story
I'm still standing for hope and glory, now...
All the battles I lost and the battles I won
This will be the one, this will be the one

Ohh, I'm still standing for hope and glory
Love, it's gonna be the one

Ohoh!
Out of the light like a star, like a hero
Love will survive
Taking a fight is the life of a hero
Staying alive
This is a story of love and compassion
Only heroes can tell

Ohoh, out of the light like a star like a hero
Love, will survive2½ men är också roligt

Jake: Buffalos are really cool too! They're like bad ass cows!

Resten av barnen

I Sverige har vi nästan inga slavar längre. De få som finns är lärare.
Anton, 6 år

Jag är bästis med en invandrare, men jag tror inte att han vet att han är invandrare. Jag har i alla fall inte sagt något.
Samuel, 7 år

Mamma säger att jag är svartsjuk på Simon, men det är inte sant. Det är bara helt vanligt hat.
Ingrid, 8 år

Jag tycker att sagor är fina, för då sitter mamma still en liten stund.
Line Marie, 8 år

Min mamma säger att jag går henne på nerverna fast jag står alldeles stilla.
Sigurd, 6 år

Min pappa vill att vi ska gå med i EU. Det vill inte min mamma. Men det blir alltid som min pappa vill.
Christina, 7 år

Min mamma bara jobbar och jobbar för att tjäna pengar till mat, ändå är jag nästan aldrig hungrig.
Matilda, 6 år

Jag kanske ska bli bög, för jag tycker inte så mycket om flickor.
Henrik, 8 år

Förr i tiden visste inte mannen var barnen var eller var de kom från. På fars dag firar man att han har förstått det.
Nina, 7 år

I USA måste du betala för att bli sjuk.
Markus, 8 år

Det är inte så farligt om man har olika färg på huden. Det viktiga är att man har samma färg på hjärtat.
Isabell, 7 år


Poco Loco

I helgen besökte jag en kompis som bor i en lägenhet bredvid en gammal spansk kvinna. När jag kommer in i trapphuset från gatan går en annan kille strax framför mig och till spanjorskans dörr i hörnet alldeles intill dörren jag ska till. För att undvika en tryckande tystnad och för att vara lite trevlig drog jag till med en sån typisk svensk-replik som jag skrivit om förut.

Jag: Vi tar varsin dörr. (Med ett fånigt leende)
Killen: Ja precis, precis. (Med lika fånigt leende)

Sedan öppnar den spanska kvinnan dörren och frågar killen vem han pratar med. Jag har aldrig lärt mig mycket mer spanska än några utvalda ord men ett ord i hans svar kan jag i alla fall; "loco".

Där fick jag för att försöka vara svenskt trevlig. Bättre att bara vara svenskt tyst istället.


Andra Chansen

Den excellenta planen jag hade, höll ju inte länge. Jag tror fortfarande den hade fungerat, juryn hade nog inte valt Sofia framför Sarah om det hade stått mellan dessa två. Det här är en lightversion av finalen 2003 och 2005 där de bästa låtarna förbrukades utan att kunna återanvändas.

Finalplats 9-10:
Sarah Dawn Finer - Moving On
Caroline af Ugglas - Snälla snälla

Internationella juryns finalplats:
Sofia - Alla

Det kunde nästan gå lite hur som helst i lördags. Nästan lika svårtippat som finalen kommer att vara nu på lördag. Det som förvånade mig mest var att Amy Diamond inte knep någon finalplats, jag trodde hon hade tillräckligt med röstningsstöd från den yngre generationen.

Lite av en skräll var det att Ugglas också gick vidare till final, men inte jätteotippat ändå. Dock trodde jag att Lili & Susie skulle ha fler personer som röstade än Sarah Dawn Finer men jag är glad att åtminstone en av dem är i final. Samtidigt är det skamligt att inte svenska folket röstade Päivärintarna till final på endera sätt. Två chanser hade vi på oss men icke sa nicke. Istället röstar vi på H.E.A.T i deltävlingen... Jättemycket mer schlager och med mycket större chans i Eurovisionen än Lili & Susie. Eller hur var det nu?

Nåja, vi ska inte gräma oss för mycket. Nu har vi ju inte lika stora valmöjligheter i finalen så det kanske blir lättare att rösta. Ska det bli Malena, Alcazar eller Sarah som får rösterna? Vilken tänker ni rösta på? Så jag vet vem som har störst chans att slå Hans Summerlove.Till nästa vecka kan vi spåna lite över startordningen som spikades av Melodifestivalledningen medan resten av deltagarna i Andra Chansen efterfestade i lördags. Startordningen i finalen lyder såsom följer:

1. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory
2. Caroline af Ugglas - Snälla snälla
3. Agnes - Love Love Love
4. H.E.A.T - 1000 Miles
5. Emilia - You're My World
6. Alcazar - Stay The Night
7. Sarah Dawn Finer - Moving On
8. EMD - Baby Goodbye
9. Sofia - Alla
10. Molly Sandén - Så vill stjärnorna
11. Malena Ernman - La Voix

Samtidigt kan vi fundera varför H.E.A.T och Alcazar har stjärnor på sina post it-lappar på badrumsdörren. Fick de måhända flest röster i deltävlingarna? Det dröjer det nog någon vecka fortfarande innan vi får veta men om 5 dagar är det final! Om 5 dagar vet vi vem som vunnit Melodifestivalen 2009 och som får representera Sverige i Moskva!

Femte schlageradvent


Ja, vad är det som händer nu, kan man undra. Det finns ju bara fyra advent. Men inte i schlagercirkusen, då finns det minst sex stycken, max hur många man vill.

Nu är det ju dags för Andra chansen och där ser upplägget ut som det gjort i något år redan. Duellerna är kvar och skillnaden från deltävlingarna är att här duellerar bidragen två och två redan från start. Åtta bidrag i fyra dueller blir fyra bidrag i två dueller. Vinnarna i de andra duellerna får varsin finalplats i globen. Utöver dessa är det också dags för den internationella juryn att välja sitt bidrag till Globen, bland de val de gjort i deltävlingarna.

Hittills har ingen vinnare gått genom Andra chansen sedan den infördes i samband med deltävlingarna 2002, men några har varit väldigt nära och väldigt många storfavoriter har tagit den vägen. För att nämna några; Alcazar - Not A Sinner Nor A Saint (3a i finalen 2003), Shirley Clamp - Min kärlek (2a i finalen 2004), Linda Bengtzing - Alla flickor (10a i finalen 2005), Sonja Aldén - För att du finns (6a i finalen 2007).

I år ser startfältet ut så här:

Mycket snygg grafik, SVT. Av dessa åtta bidrag har således Sarah Dawn Finer, Amy Diamond och Caroline af Ugglas dessutom ytterligare en chans till finalplats genom Internationella juryns val. Det har också Sofia - Alla som dock inte röstades till Andra chansen-startfältet.


Det här blir ett typiskt exempel på varför dueller bara är negativt i en musiktävling. Särskilt den här som går ut på att välja fram de vi helst vill se i final, inte där vi ska bli tvugna att ställa våra favoriter mot varandra, rösta ut den ena och istället ta med någon vi inte alls vill se. Det talas ganska allmänt om den första och den andra halvan av starfältet som "elithalvan" och "skräphalvan". Inte mycket vi kan göra åt, dock har jag en plan för kvällen;


I den första halvan av startfältet röstar vi Lili & Susie vidare till final, i den andra röstar vi Amy Diamond till final. Då kan inte den internationella juryn välja Amy som sitt 11e bidrag i finalen, utan de tar Sarah Dawn Finer. Då har vi både Lili & Susie och SDF i final, precis som vi vill. Dessutom har vi Amy där, som tillsammans med Agnes och Molly Sandén kan sno lite Hits-for-kids-röster av Måns. Helt perfekt.


Nu är det dags att börja indoktrinera sig med schlager och förbereda sig för kvällen. Kom nu ihåg att rösta ikväll, och gör det rätt!
Получать удовольствие!
Mycket nöje!


Mitt för idag

Idag har jag verkligen varit duktig och gjort mitt för idag. Först jobbade jag 06-13, sedan har jag betalt Moskvaresan, kollat upp passfoto, ringt ett företag om tv, mailat ett annat företag om tv, byggt en hylla, städat, lagt en bugdet, beställt en matta och beställt ett soffbord. Det du Nathalie! Nu kan jag ta det lugnt i flera dagar om jag skulle vilja det.

Spanien valde

...och de valde rätt. Jag skrev tidigare om hur Spanien modifierat sin nationella uttagning för att den mest populära låten skulle vinna. Här. Nu har alla semifinaler och den stora finalen avverkats och storfavoriten Soraya vann, kanske inte helt oväntat men förhoppningsvis med löpsedelsrubrikerna Rätt låt vann. Här är Spaniens bidrag 2009:

Hungrig!!


Apropå barn

Härom dagen fick jag ett mail med citat av barn.
(Hur många av er tänkte nu på att den där meningen kan tolkas på två olika sätt? Att det var citat av barn i ett mail jag fick, eller att jag av barn fick ett mail med citat. Spännande sånt där.)
Här är några av citaten i alla fall:

På Sveriges nationaldag släpper de ut kungen från Skansen. Han vinkar till människorna och tycker det är roligt att få se sig omkring.
Lissi, 6 år

På många sätt liknar politiker vanliga människor. Det är för att man inte ska genomskåda dem.
Hilde, 10 år

Det är utslitna, magra människor som röstar på socialdemokraterna.
Peder, 7 år


Det är väldigt många som vill avliva hela kungahuset.
Marie, 8 år


Skillnaden på könsorganen blir mindre och mindre på grund av jämställdhetslagen.
Merete, 9 år


Citron & citronita

Det här är nostalgi i allra högsta grad! Jag hade en smurfskiva på LP när jag var liten som jag lyssnade på så ofta jag kunde. Jag och min barndomskompis Anna (som jag umgicks med varje varje dag och som jag skulle gifta mig med) gjorde en speciell dans till låten. Då hade jag en hög säng, kanske 120cm hög, och dansen gick ut på att man hävde upp sig med ena handen på sängkanten och den andra handen mot väggen, sedan sparkade man runt runt med benen samtidigt som man sjöng.

Nathalie bloggade om citroner imorse och då ploppade den här upp direkt. Sedan dess har jag haft den på hjärnan.

Titta vem jag träffade i helgen!!


Jag vet inte vem som ser proppigast ut.

Deltävling 4

Sista deltävlingen är avklarad. Bästa deltävlingen är avklarad, om du frågar mig. Många bra låtar och många vinnarkandidater. Eller vad sägs om det här: Vem klarar sig bäst i Globen?

Till final:
Agnes - Love Love Love
Malena Ernman - La Voix

Till Andra chansen:
Star Pilots - Higher
Sarah Dawn Finer - Moving On

Internationella juryns val:
Sarah Dawn Finer - Moving On

Utslagna:
Thorleifs - Sweet Kissin' In The Moonlight
Next 3 - Esta Noche
Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Killing Me Tenderly
Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går

Ja, det här var nog den bästa deltävlingen hittills. Ingen dålig låt, alla hade de något. (Även om inte Esta Noche var i riktigt rätt forum eller riktigt min typ av musik.) Starpilots plagierade sig själva och minst 2 andra partylåtar, men det är ju bra och det går hem ändå. Så här i efterhand, när Thorleifs är eliminerade kan jag erkänna att låten är himla svängig, men ingenting jag vill ha i finalen.

Den enda riktiga besvikelsen i lördags var att Sahlene & Haukaas inte ens gick till Andra chansen. Killing Me Tenderly är en jättefin och mysig låt och tjejerna förtjänar bättre än en 7e plats. Annars tycker jag resultatet var till väldigt stor belåtenhet. Malena Ernmans fantastiska låt får gärna kamma hem hela kalaset och det får också Sarah Dawn Finer göra som första bidrag att vinna genom Andra chansen.

Susanne Alfvengren, eller mamma Ainbusk som jag tror hon egentligen är, hade också en jättefin låt, men inget som står sig i tävlingen. Agnes popdänga var helt okej, såklart tar hon hem hits for kids-rösterna, men det var inget exeptionellt med den i mina öron.

Sarah Dawn Finer som juryns val kändes ganska väntat. Det är en riktigt storslagen eurovisionschlager ala Vania Fernandes och Portugal ifjol men med en sångerska med riv i rösten. Jag hoppas hon blir juryns val även från Andra chansen.

Och Mede, vilken stjärna. Jag behöver nog inte säga mer... vilken stjärna.

RSS 2.0