Melodifestivalen 2010 - Deltävling 4Dessa är kvällens hjältar och jag hoppas på en vinnare bland dem. Det är nog årets mest erfarna startfält i en deltävling med fler kända ansikten än okända. Ganska nytt för i år.

Min största förhoppning imorgon är såklart Pernilla som har den enda utlovade schlagerlåten i årets startfält. För det har vi faktiskt inte hört en enda av i år. Om den sedan håller är en annan sak, jag har svårt att tro att jag kommer bli helnöjd men det behövs definitivt mer schlager i den här P3-soppan.

Anna Bergendahl och Sibel håller mina andra två favoritplatser. Anna har en fantastisk röst och var min favorit i Idol året hon var med. Jag hoppas att låtvalet är rätt och att framträdandet inte känns för barnsligt eller för oprofessionellt. Sibel har en redig upptempolåt, så snabb att den inte ens är 3min lång, enligt hennes egen beskrivning. Efter att ha sett bilder från repet är jag dock övertygad om att hon dramatiskt minskat sina chanser med scenkläderna som kommer avskräcka fler än locka.

Py, Lovestoned, Noll Disciplin - Ingen aning. Vet inte alls vad det är eller hur det kommer låta och är inte heller särskilt intresserad. Inte efter ett år med en majoritet av okändisar. Det blir helt enkelt inte lika roligt då. Om det inte skräller totalt och är skitbra förstås! Det har jag läst och hört om NEO, som förvisso inte är helt okänd. Han är visst "stor i Polen och Baltikum" som alla andra artister ingen svensk hört talas om eller som bara vill försöka skapa ett intresse (minns en tant på synt, en nasal guldlockig pojke och en shortsklädd, rabiat liten pyssling med förvriden verklighetsuppfattning).

Jag hoppas som sagt på en vinnare bland de här bidragen, annars tycker jag inte att vi har någon solklar representant i Oslo. Visst har det varit många bra låtar och några av dem har gått vidare men jag väntar fortfarande på den rätta vinnaren. Skulle den inte finnas ikväll, får det för min del stå mellan Eric Saade och Timotej. Två ganska säkra Eurovision-kort om ni frågar mig. Inte till vinst men för uppmärksamhet och en bra placering.

Hur som helst, ikväll gäller det!
Läs mer här:
blogg.aftonbladet.se/7
schlagerprofilerna.blogspot.com
blogg.melodifestivalklubben.se

Watch the show streamed live tonight at 8pm CET here: svt.se/melodifestivalen

RÄDDA SCHLAGERN!


Ingen född efter 1977 har någonsin representerat Sverige i ESC

Saxat från schlagerprofilerna:
"I en intressant statistik-uppdatering i en kommentar till ett av de tidigare inläggen här i bloggen satte Schlagerprofilernas polare Pär fingret på något vi mumlat om hela turnén utan att tänka ett steg längre på: Det är dags för något ungt i år. Det är dags för ett trendbrott.

Hela det framgångsrika 00-talet har ju nämligen Sverige skickat rakt igenom artister födda på 70-talet eller äldre. Kolla själva:

2000: Roger Pontare 1951
2001: Nina & Kim 1977 & 1973
2002: Kayo 1964, Blossom 1962 och Gladys 1967
2003: Magnus 1965, Jessica 1973
2004: Lena Ph 1966
2005: Martin Stenmarck 1972
2006: Carola 1966
2007: Ola Salo 1977
2008: Charlotte Perrelli 1974
2009: Malena Ernman 1970"


Intressant schlagerstatistik! Det hänger med andra ord på tant Pernilla och farbror Jöback för att fortsätta traditionen. Annars tar vi några rejäla steg framåt i åldersskalan.

Deltävling 3 - Göteborg

Veckans deltävling såg jag i repris klockan 09.30 på söndagsmorgonen. Jag känner dock att jag redan halvt glömt bort vilka låtar som var med. En kort sammanfattning är att jag gillade Timotej bäst i startfältet. Jag hade inga förväntningar och blev väldigt överraskad över både stilen och kvalitén i låten.

Lanto tyckte jag också om. Snyggt nummer och hon sjöng väldigt bra. Darin är väldigt duktig att sjunga, andra framträdandet var riktigt grymt. Låten är bra och känns som en "riktig" låt, inte något melodifestivaligt, dock en aning tråkig. Inte så väldigt originell.

Alcazar var bra som Alcazar alltid är. Låten var väldigt direkt och versen fantastiskt uppbyggande men sedan tyckte jag refrängen inte riktigt satt där den skulle och det tror jag de tappade mycket på. När de nu ställs mot Jessica Andersson i andra chansen vet jag inte alls hur man ska tänkas rösta!

Crucified Barbara - grym sångröst! Aningen förutsägbar rocklåt men helt okej. Getty Domeins dänga var riktigt svängig och kommer nog etsa sig fast ju mer man lyssnar på den. Om man kommer att lyssna på den. Erik Linder övertygade mig inte alls. Bara tråkigt. Jag skämdes nästan lite. Kanske jag kan lära mig att få någon känsla av den också. Johannes Bah Kuhnke kunde jag inte ens fokusera på för jag bara störde mig på det hemska engelska uttalet. Jag minns inte alls hur den låten gick just nu.

Men jag är glad för Timotej! Jag känner dock än mer spänning nu inför den sista deltävlingen på lördag för än har vi inte hittat låten med stort L som är självskriven som vinnare. Visst kan jag tänka mig några av de som redan tävlat men ingen känns helrätt för mig.

Jag trodde aldrig jag skulle gilla henne men jag hoppas på Pernillas schlagerschlager i nästa deltävling. Eller kanske Sibel? eller Anna Bergendahl. Eller kanske Jöback t.o.m. Fast nej, ingen ballad dock. Det är så ytterst sällan en ballad är helrätt, så tråkigt att skicka och statistiken för dem i Eurovision är inte särskilt bra.

Nåväl, dags att se fram mot de sista 8 låtarna och hoppas att vinnaren finns bland dem. Bara 5 dagar kvar nu!


-"Oj, står Lars Wallin-skorna kvar där borta?"

Jag tror jag har gått och blivit gravid. Jag får plötsliga sug efter olika saker att äta. Just nu är jag jättesugen på tacos, nyss var det nygräddade baguetter. Det kan även vara sviter av gårdagskvällens alkoholintag och att jag inte ätit sedan middagen igår men jag tror snarare på det förstnämnda.

Konserten var fantastiskt bra. Så klart. Som alltid. Det var roligt att få höra Suspicious Minds och I Dreamed a Dream istället för julsånger eller Främling igen (som i och för sig också var med men i avkortad, nedämpad tappning). Nära och intim spelning beskrevs det som och det var precis vad det var. Bara Häggkvist på scen och Pelle Ankarberg bakom pianot. Lite scenkläder, några skor, en fläkt och lite smått och gott. Lugnt och avskalat men inte alls utan riv för den sakens skull. Riktigt riktigt bra!

Nu har suget gått över till äggsås och rödspätta.


Carola & en flygel

Idag har har jag jobbat sedan 07.30. Snart är det slut och då ska jag hem och göra mig redo för att missa Melodifestivalen ikväll. Det finns inte mycket som skulle få mig att missa det men en intim, akustisk spelning med Häggkvist som jag inte sett live på något år är en av de få anledningarna.

Jag har gjort en lista för dagen:
- Jobb
- Hem och duscha
- Leta kläder
- Äta
- Förfest på Knaust
- Konsert på Södra Berget
- Efterfest på Knaust

Imorgon, söndag:
- Repris av MF 09.30

Att en jobblördag ändå kan bli så himla bra!

Melodifestivalen 2010 - Deltävling 3Det är skrämmande vad snabbt tiden går! Nu är det redan dags för den tredje deltävlingen, hälften av alla årets bidrag har vi redan hört och hittills är det bara grabbar som gått till final. Repetitionerna är som vanligt i full gång och följa dem kan ni göra genom länkarna nedan.

I dagsläget utan att ha hört låtarna gissar jag på att Darin går direkt till final, Elin Lanto hamnar i andra chansen och Alcazar gör sällskap med någon av de två. Jag hoppas med Darin.

I övrigt kan det nog gå lite hur som helst eftersom det är så många nya namn och ansikten, den som lyckas fånga flest röster från faluröda stugor blir den fjärde som går vidare. Antingen ett girlband eller ytterligare en charmig pojke.

Darin ställer upp med en storstilad ballad ala Jessica och Andreas, ensam på scen med ljus och fläkt och visst kan den säkert vara jättefin och en finalplats är jag säker på att han redan har (troligen förstaplatsen) men att både han och Jöback nästa vecka sjunger ballader tycker jag känns lite skrämmande om man tänker på hur finalens utgång ska se ut.

Topp tre tror jag nämligen redan varit given sedan länge. Det kommer stå mellan Jöback, Darin och Saade (Kanske Ola får vara med på ett hörn). Tre omtyckta pojkar som tar småflickors, kvinnors och gaysveriges röster, sedan finns inte så mycket kvar. Ballader i Eurovisionstatistik ligger långt efter upptempolåtar så min röst kommer gå till Saade om jag inte blir helt förtrollad av någon av de andra pojkarna (eller förhoppningsvis någon helt annan). Personligen väntar jag fortfarande på den där låten med stort L som känns helt rätt. Jag tycker om år som 2006, då det bara finns ett alternativ.

Läs mer om förberedelserna här:
blogg.aftonbladet.se/7
schlagerprofilerna.blogspot.com
blogg.melodifestivalklubben.se

Watch the semifinal live at svt.se/melodifestivalen at 8pm CET.

wulffmorgenthaler.com


+ och - med att börja 06.30

Jag måste kliva upp 05.30
- Jag hinner inte äta frukost (om jag inte kliver upp ännu tidigare, vilket är orimligt)

+ Jag får sluta 13.30
+ Jag får se solljus (förhoppningsvis)
+ Det är (förhoppningsvis) lugnt de första timmarna på jobbet.
+ Jag kommer somna gott ikväll.

Se vad många + jag lyckades samla ihop. Fler än - till och med. Det var väl en positiv början på dagen. Jag tyckte först att jag hade jättemånga minus men märkte att alla gick ut på att kliva upp tidigt. Det finns ju få saker så sköna som att få sova på morgonen.


wulffmorgenthaler.com


Deltävling 2 - Sandviken

Jag tyckte helgens deltävling höll en allmänt högre kvalité än den första. Utgången blev långt mycket bättre även om jag hade velat byta plats på Andreas Johson och Hanna Lindberg för att bli helt nöjd. Så här hade mitt resultat sett ut:

Till final:
Eric Saade och Hanna Lindblad

Till Andra chansen:
Pauline och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän

5. Andreas Johnson
6. Anna-Maria Espinosa
7. Highlights & MiSt
8. Andra Generationen & Dogge

Manspojken Saade var ju lika självskriven på förstaplatsen som mandeln i julgröten och jag tror han placerar sig väldigt högt även i finalen... och glad är jag för det! Hannas låt kommer spelas flitigt i sommar, var så säker. En grym partylåt som hade förtjänat en finalplats både i sig själv och för Hannas egna finansiering av hela bidraget, utan något skivbolag bakom.

Pauline har en fantastisk röst. Jag hoppas hon får ett uppsving och blir lika uppskattad som hon förtjänar. Spelmännens låt var en riktig goding på en sommaräng och de kändes givet att de skulle gå vidare. Jag tror dock inte de kommer ta sig från Andra chansen, kürbisgitarren till trots.

Espinosas sång var finstämd och vacker men fastnade inte alls hos mig. Kanske växer den, kanske inte. Highlights och MiSt tänker jag knappt nämna. Jag blir mest irriterad av att höra den gnälliga sången. Det både lät och såg ut som MF 2002. Den enda som går mer fetbort är Andra Generationen och Dogge. Av självklara skäl behöver jag väl inte ens säga varför?


Eric Saade - Manboy

 


Melodifestivalen 2010 - Deltävling 2Imorgon är det dags för deltävling två som sänds från Sandviken, där man för övrigt inte 6har hotellkapacitet för hela Melodifestivalkortegen så hälften får bo i Gävle.

Tävlar gör ovanstående artister och repetitionerna har varit i full gång under veckan. Storfavoriter till final är Eric Saade och Andreas Johnson som ger lägst odds på spelsidorna, störst utdelning ger Hanna Lindblad om hon skulle lyckas ta sig till final.

Andra Generationen och Dogge går väl inte direkt att säga så mycket om. Elgiganten möter Slivoviza. Det kan nog bara låta på ett sätt och det går varken hem hos mig eller folket, tror jag. Andreas sägs ha lämna sitt 60-talssound och kommit tillbaka till Gloriousstadiet och det låter ju lovande. Espinosa sjunger en vacker ballad i ett hav av rök.

Eric Saade, pojken som ska charma hela svenska folket lyckas nog med just det när han ska blötas ner ala Tokio Hotel i MTV EMA 2007 (se här 03:09). Låten beskrivs som en hård blandning av Cara mia och Womanizer, mycket Womanizer. Det låter väldigt väldigt lovande, tycker jag.

Hanna Lindblad är veckans Jenny Silver. En suggestiv Kylie/Madonna-låt med skillnaden att den är hardcore redan från första början. Såväl i framträdande som musik. Ytterst spännande tycker jag, även om det låter ungefär lika lovande som för Silvers bidrag förra veckan. Kalle Moraeus och Orsa Spelmän kan inte låta på så många andra sätt än de just gör och kürbismusiken går nog rakt hem i stugorna, tror jag. Jag är faktiskt lite förvånad över att de inte varit med i tävlingen tidigare.

Highlights & MiSt är en fusion mellan webjokervinnarna, ni minns? och SVTs försök att göra något bra av bidraget. Highlights är gruppen med ett känt Fame Factory-ansikte som frontman och MiSt är låtskrivarna som vann tävlingen och som körar på scenen. Dansbandspop läste jag någonstans.

Sist ut är Pauline, veckans SVT-joker som jag tycker ganska bra om i de låtar hon gjort tidigare. Bidraget beskrivs som popsoul av lika delar Duffy och Amy Winehouse. Skillnaden må vara att här är allt rosa. Också spännande att se fram emot.

Följ som vanligt repen och tävlingen här:
blogg.aftonbladet.se/7
schlagerprofilerna.blogspot.com
blogg.melodifestivalklubben.se

Watch the show live at svt.se/melodifestivalen 8pm CET.

wulffmorgenthaler.com


Regn på scenen

Här sitter jag på jobbet med Josef - Rain på hjärnan. Jag minns att jag tyckte om låten 2005, nu tycker jag bara det låter som lågkvalitativ massproducerad schlager. På det sättet känns det skönt att Melodifestivalen shapat upp sig lite i låtkvalitén genom åren.

Anledningen till att den fastnat på hjärnan en fredagsmorgon som denna är för att jag blev tvungen att youtuba den till frukosten imorse. Jag fick nämligen för mig att det regnade lite smått på scenen under framträdandet, i en bra mycket mesigare version än vad det kommer att göra på Eric Saade i morgondagens deltävling.

Framträdandet var ännu fjåsigare än vad jag mindes och det fanns inget vatten alls med i det. Antingen har jag fantiserat ihop det eller så blandar jag ihop det med någon annan. Missa dock inte ösregnet på scenen imorgon. Det är i alla fall inte fjåsigt.

Norge 2010

Det här är alltså Norges bidrag till årets Eurovision Song Contest. En jäkla massa snack är det om honom och hur Norge kanske kommer ta hem det ett andra år i rad. Jag bara undrar, kan någon förklara det för mig? För mig är låten väldigt tråkig och jag tycker verkligen inte att han sjunger så fantastiskt. Ingen särskilt  bra röst och han falskar här och var. För mig är det här nästan en kisspaus.

iTunes Top Charts Sweden v.6 2010


wulffmorgenthaler.com


wulffmorgenthaler.com


Deltävling 1 - Örnsköldsvik

Så vad tyckte jag nu om helgen? Tjaa, ganska skräpig faktiskt. Främst i resultaten men jag såg inte heller någon vinnare i startfältet. Så här såg min favoritlista ut:

1. Jenny Silver
2. Linda Pritchard
3. Anders Ekborg
4. Jessica Andersson
5. Salem al Fakir
6. Ola
7. Pain of Salvation

Jag kärade ner mig totalt i Silvers låt, jag tycker den är helt fantastisk. Introt var bland det snyggaste jag sett i tävlingen någonsin. Hur suggestivt bra och snyggt det än må ha varit så kändes det givet att en 7 kilo tung Beyoncé/Lady Gaga-outfit inte går hem i de faluröda trästugorna runt om i landet.

I övrigt tyckte jag Pritchard hade den enda Eurovisionfarliga låten. Hon är grym på att sjunga och jag hade gissat på att hon skulle få minst en Andra chansen-biljett. Likaså trodde jag Anders Ekborg hade en färdig biljett till finalen men kanske blev hans publikgrupp, som jag gissar mestadels är den kvinnliga delen av befolkningen i medelåldern, så tagna av Dolphs shownummer att de glömde rösta. Jag gillade dem båda och särskilt Ekborgs låt växer starkt.

Ola har jag aldrig lyckats gilla. Det är något med hans sätt (dans?), hans likadana skrik i varje låt och hans konstanta sjungande om Nathalie. Att han sedan klippt sig och har med mascara än hans blonda anlete kan väga upp, får mig att tänka på en kvinna, främst Mona Sahlin. Det ger inget plus.

Salem var helt okej, kan jag säga nu efter att ha hört låten fler gånger. I lördags kväll förstod jag ingenting av vad som var vers eller refräng eller av vad som var bra med låten. Det enda jag kunde fokusera på var att han lät, betedde sig och i presentationen innan verkade vara ungefär 3år gammal.

Av Jessica hade jag hoppats på lite mer när det kommer till låten. Hon sjunger alltid fantastisk men låten tappade lite i refrängen. Versen är jättefin och bygger upp bra men andra textraden i refrängen gör någon slags dykning i en 80tals-balladsänka som jag inte riktigt gillar. Dock växer den mer och mer för varje lyssning. Jag börjar tro på den och den fick faktiskt en röst av mig i andra heatet. För versen och hennes sångrösts skull.

Pain of Salvation må vara en bra rockgrupp och sångaren är duktig. Låten är kanske bra men det är ju så fel sammanhang. Jag satt och väntade på att den skulle dra igång, eller åtminstone på att de övriga bandmedlemmarna som satt i mörka hörn av scenen skulle kliva in i ljuset men istället tog låten slut. Jag måste ge den några chanser till men jag tycker inte den platsar i den här festivalen.
Men programledarna då? Mja, Dolph var långt över förväntan, Christine en bit under. Jag förstår aldrig om hon skämtar eller är allvarlig. Kanske var hon väldigt nervös men jag upplevde henne som aningen mer hysterisk än rolig. Måns var bra och rolig och jag hoppas de alla lättar upp när de fått lite mer Melodifestivalenprogramledarkött på benen.

Uppladdningsmiddag!

0-679073d90ca5a6a937e6746ce4a8e25a.png

Kolla varifrån!


Melodifestivalen 2010 - Deltävling 1


Ikväll är det dags! Första deltävlingen 2010 går av stapeln i Övik klockan 20.00. Så här ser startfältet ut, en minst sagt brokig skara. Som vanligt följer jag min tradition och lyssnar jag inte på låtarna innan tävlingen trots att snuttar av dem både spelats i radio och ligger ute på SVT:s hemsida.

Däremot läser jag bloggar och recensioner av repen och vad som händer i veckans schlagerstad. Utifrån mina förhandsförhoppningar och det jag läst om låtarna och sett på bilder från repen är jag allra mest spänd över Jenny Silver och Jessica Andersson. Jenny bjuder på ett väldigt speciellt nummer med hela klippet filmat i en enda tagning, inga klipp mellan kameror alltså. Effektfullt tror jag. Suggestiv låt och spektakulär outfit. Jag hoppas på en bra låt och en bra placering.

Jessica kör på en stark, känslosam ballad. Iklädd svart långklänning framför ett mickstativ blir det nog annorlunda än hur vi är vana att se henne. Hon är en fantastisk sångerska som sällan får den cred hon förtjänar, så jag hoppas hon får lite upprättelse ikväll.

I övrigt sägs Anders Ekborg ha en riktigt stark operainfluerad dänga, Ola ytterligare en radiopoppig olafansflirt, Linda Pritchard en internationell skaka-rumpan-låt, Frispråkarn vara oväntat populär, Pain of Salvation och Salem Al Fakir vara rätt intetsägande.

Hur det än blir lovas en fartfylld öppning av Melodifestivalen 2010. Vi får inte bara se Nanne, Charlotte och Sonja dra igång hela festivalen utan även Dolph sjunga och dansa. Det ni!

Ha så kul och rösta rätt!

Följ förberedelserna och repetitionerna här:
http://blogg.aftonbladet.se/7
http://schlagerprofilerna.blogg.se
http://blogg.melodifestivalklubben.se

För att se tävlingen live på webben, besök SVT:s hemsida ikväll klockan 20.00;
To watch the show live online, visit SVT:s website tonight at 8pm CET;
http://www.melodifestivalen.se

Imorgon går startskottet

Då drar 2010 års Melodifestival igång. Så här dan före dopparedan tycker jag att vi firar detta med den här låten:


Sara Löfgren - Åt helvete för sent.

Jag har skrivit om den förut men den är så fantastiskt bra att den är värd att nämna igen. Låten valdes ut av urvalsjuryn för att vara med i årets tävling. Upphovsmännen hade spelat in den med Sara Löfgren och ville att hon skulle framföra den. Det tyckte inte SVT som istället ville ha Rickard Wolff att sjunga. Låtskrivarna ville inte ge bort låten så SVT diskade den istället. Fair and square.

Lyssna och njut.


Repetitionerna är igång!

Idag började de första repetitionerna i Övik inför första delfinalen på lördag. Här kommer några ständigt uppdaterade bloggar från de inbitna rävarna på plats:

http://blogg.aftonbladet.se/7
http://blogg.melodifestivalklubben.se/
http://schlagerprofilerna.blogspot.com/

Jennifer Hudson - You Pulled Me Through


Live från Grammy Awards 2009

4h möte på jobbet

Kul! men orkar... inte... tänka... något mer...

Mary J. Blige & Andrea Bocelli - Bridge Over Troubled Waters

Live från Grammygalan 2010.

01022010

Det snöar ute igen. Eller snöstormar kallas det ju visst nu för tiden. Antingen snöar det inte eller så snöstormar det. Kände en viss motvind också så vi kanske t.o.m. kan kalla det för SNÖKAOS! Ja ja.

Trots denna katastrof av lätt snöande så kom jag till jobbet snabbare än någonsin, tror jag. Oavsett när jag går hemifrån brukar jag alltid anlända minutrarna innan jag börjar. Idag var jag en hel kvart tidigare. Bra jobbat av både mig och PG.

Nu måste jag "trycka på knappen" och börjar jobba. Man har lovat kö fram till 11. Bah!, säger jag. Finns det dagar utan kö? Det måste vara de dagar jag är ledig.

RSS 2.0