Kroatien 2010

Jag börjar äntligen få lite Eurovisionkänsla i kroppen i år! Den här vintern har förstört i stort sett allt vad glädje heter men nu är det tamigtusan april och det får vara nog. Om 7½ vecka drar årets allra bästa vecka igång och då beger jag mig till Oslo, därför är det väl dags att börja bevakningen nu.

Eftersom jag nyss skrev om Kroatien kan vi väl börja med dem;
Kroatiens bidrag år 2010 heter Lako Je Sve och det är alla eurovisionfans favoriter Feminnem som framför den. För er som minns lite mer än alla vanliga dödliga så är Feminnem de tre blonda tjejerna i rosa puffklänningar som 2005 ställde upp för Bosnien med superschlagern Call Me.

Sedan dess har blondinen som såg ut som Kattis Ahlström lämnat gruppen och en brunett har hoppat in istället. De sjunger en ballad (som alla andra i år) som jag tycker är väldigt fin och som blir bättre och bättre ju fler gånger man lyssnar på den. 2005 slutade de på en 8:eplats men i år hoppas jag att det blir bättre, mycket bättre än så. Jag åker som sagt väldigt gärna till Zagreb 2011.


Kroatien 2010: Feminnem - Lako Je Sve


Semester på balkan är bra semester

Jag letade efter ett gammalt inlägg på min blogg och fastnade i att läsa gamla inlägg som jag skrev för ungefär två år sedan. Många handlade om tågluffen och resan till Belgrad och hur varmt det var på båda ställena. Värme känns ju som något lika avlägset som planeten Mars efter den här helvetesvintern från helvetets helvete.

Jag är lite bitter eftersom jag inte fick de semesterveckor jag önskat på jobbet. Varken mitt första- eller andrahandsval fick jag igenom. De båda önskningarna hade jag lagt så att jag, oavsett vilket val jag skulle få, fick vara ledig vecka 30, då vi planerat både en resa till Kroatien och en resa till Stockholm. Trafiktornet, som lägger schemat på jobbet, fattade ändå inte vinken och sköt fram min semester så vecka 30 helt uteblir. Blir jag inte av med den får jag väl helt enkelt säga upp mig för till värmen ska jag fanimej i sommar i alla fall.

När jag läste de gamla inläggen om Belgrad kom känslan av Eurovision och värme i samma utlandsresa tillbaka. Moskva och Oslo är ju inte så festliga städer i maj månad, temperaturmässigt räknat så nu har jag kommit på en plan. Alla röstar på Kroatien och Feminnem om några veckor, då får vi åka till Zagreb nästa år. Vacker stad, vacker låt och helt perfekt väder. Låten är väl ingen jättehöjdare men det är ingen i årets balladtävling. Därför tycker jag övriga argument för Kroatien väger över många andra länder.

Bra, då var det bestämt. Här är låten att rösta på.

Mini Viva - One Touch


Brandi Carlile


Eftersom våren ångrade sig och det började snöa igen får man ta till andra knep för att inte tappa fattningen och bli galen på vintern. Nattis bloggade härom dagen om Brandi Carlile och hon är mitt perfekta trick för att få vårkänslor. Hennes album The Story får mig att tänka på en timrad stuga i fjällen, solen strålar varm och har smält fram lite torrt gräs längs stugväggen där man kan sitta och dricka varmchoklad och fika, i täckbyxor men utan jacka. Tidig vår kan inte bli mycket bättre och Brandi Carlile kan inte bli mycket bättre.


Jag vet att den här låten inte är direkt dagsfärsk men det finns ytterst få låtar som kommer upp i den här kvalitén.


Jag slår ett slag för henne och för våren, det är dags nu. Kom igen!


Väldigt lugnt tempo på jobbet

Nathalie: Gud vad det ringer bra idag! Man hinner gå in på google, skriva det man söker och få fram resultaten!

Archie McPhee

Jag har hittat världens roligaste webshop... full av skit; Archie McPhee - "Slightly less dissapointing than other companies."

Vad sägs om en prydnad av förbundsarken i miniformat?

http://www.mcphee.com/shop/products/Ark-of-the-Covenant.html

Eller kanske leksakssetet Avenging narwhale, en narval med utbytbara horn som spetsar små djur som pingviner, sälar och koalor:
http://www.mcphee.com/shop/products/Avenging-Narwhal-Play-Set.html

Bara att shoppa loss! Glöm inte att kolla kategorin Bacon & Meat.


Ugh!

05.30 ringde klockan. Nu måste jag bege mig till jobbzzzz...

Okej

Jag: Eniro 118118 Johan
Kvinna: Det är över nu. Det otäcka är över. Allt det otäcka är över älskling. Det är över.

Dagens låtar på hjärnan

...håller sämre och sämre kvalitet.

Stop, Look, Listen
Drip Drop
If You Wanna Have Some Fun
Aven Romale

Youtube - Rekommenderas för dig


Din lördag, min måndag

Jag har varit sjuk och hemma från jobbet i veckan. Då har jag ändå ställt klockan på 11.30 för att vakna någon gång under förmiddagen och inte sova till 16. Dock har jag vaknat varje dag vid tidigast 13.00 och inte haft något minne alls av att jag stängt av alarmen.

Därför blev jag orolig igår kväll att jag skulle försova mig idag när jag skulle upp 08.00 så jag ställde fyra olika alarm, satte telefonen på extra högt ljud och lade den vid kudden.

Oron resulterade i att jag vaknade ungefär varannan timme natten igenom, övertygad om att jag försovit mig, tittade på klockan och insåg att det var väldigt många timmar kvar att sova och somnade sedan om. När alarmet till slut ringde med extra hög styrka flög jag nästan ur sängen i rena skräcken. Praktiskt men inte så skonsamt. Pigg är jag trots allt.

Startordning semifinaler 2010

Så här ser startordningen för semifinalerna ut. Sverige startar alltså som nummer 6 i semifinal två den 27e maj. Vi är i den bättre men samtidigt tuffare semifinalen tillsammans med länder som oftast brukar lyckas bra och även tillsammans med många av årets favoriter (Israel, Danmark, Azerbaijan, Kroatien).

Anna får se till att göra ett proffsigt och snyggt framträdande för att sticka ut ur mängden. Särskilt som hon går ut precis innan topptippade Azerbaijan. Jag behöver inte påminna om att de flesta låtar i år är ballader även i Eurovision.

Jag kom...

0-46bfa834da0791da30d4b6951135fd32.png

Kolla varifrån!

Jag kom hem idag med ett paket väntandes på mig innanför dörren. Det var en skiva jag beställt i oktober vars release blivit framskjuten några gånger sedan dess. Jag älskar hmv.com men de kunde väl ha satt klisterlappen lite mer strategiskt?


wulffmorgenthaler.com


Mitt schema de kommande tre veckorna

V.12         
      MÅN             TIS             ONS             TORS             FRE             LÖR            SÖN
09.00-16.00 08.00-11.15 09.30-16.30 09.00-16.00                 09.00-12.00 10.45-17.45
                    17.30-20.45                                                          18.15-21.45
V.13
      MÅN             TIS             ONS             TORS             FRE             LÖR            SÖN
06.30-13.15 06.30-13.15                  17.00-23.00 16.15-23.00 13.00-20.00 09.15-16.15

V.14
      MÅN             TIS             ONS             TORS             FRE             LÖR            SÖN
                   12.15-19.15 10.30-17.30 14.00-22.30 21.00-05.00 20.45-04.45

Lördagens låt

Diana Krall - Where Or When

GreenMarker

Härom veckan beställde jag de här roliga små rackarna från en japansk designbyrå. De var så fina och tillsammans med frakt kostade de bara 2.085 Yen så jag var tvungen att köpa dem. Idag hämtade jag ut paketet på posten och förutom bokmärkena, en fin liten broschyr så fick jag också en handskriven lapp utklippt och fasttejpad på omslaget;
"Dear Johan. Thank you for your order. We hope you enjoy GreenMarker. Please grow your grass! Best wishes, koushi yuruliku."

...och så har de ritat en liten bläckfisk i blyerts längst ner. Det är nog det finaste paket jag hämtat på posten någon gång. Tänk om alla skulle vara lika omtänksamma om sina kunder.

Idag är det fredag

Om tre timmar gör jag helg. Då är det tack för idag, slut för idag som man sade på dagis. Jag skulle kunna sjunga "Nu går sista visan" också för det gjorde vi varje fredag på lågstadiet. Jag får vara ledig tre hela dagar i rad. Tre hela dagar! Det är för att jag bara kommer vara ledig en dag mitt i veckan de två kommande veckorna... och jobba de tre kommande helgerna i rad, varav en till 05.00. Men det tänker vi inte på nu. Idag är det fredag. För mig. Hurra!

Bitter idag

Det är otroligt svårt att motivera sig till tråkiga saker när man varit iväg och haft roligt non-stop en hel helg. Just nu väntar och längtar jag till Oslo i maj men gruvar mig samtidigt för att komma tillbaka efter den absolut roligaste veckan på hela året.

I februari var jag ledig tre dagar i rad en helg. Det är min längsta ledighet sedan sommarsemestern i augusti ifjol och då har jag inte inte tagit på mig en enda dag extra. Ingen julledighet, ingen nyårsledighet och ingen påskledighet heller. Nu till helgen får jag tredagarsledigt igen. Om 10 veckor har jag tagit ledigt en vecka. Jag skulle behöva det nu.

Den som ändå jobbade åt kommunen och fick betald ledighet var och varannan vecka...

Once you kill a cow, you gotta make a burger


Lady Gaga feat. Beyoncé - Telephone


Melodifestivalen 2010

Nu är det över för i år. Sex veckor av intensiv... "schlager". Jag kan inte säga att jag är nöjd med utgången men det var ganska väntat efter alla förhandstippningar och odds.

Anna är en jätteduktig sångerska, jag hejade på henne under Idol och jag tycker hon verkar vara en fantastisk människa. Låten gillar jag bättre och bättre ju med jag hör den men jag tycker inte alls att det ett bidrag som passar att skicka till Eurovision. Den internationella juryn gav nog en hint om hur rösterna kommer falla på Anna i maj (d.v.s. inte så väldigt bra) och i tidningsundersökningar om hur man tror det kommer gå för henne i Oslo är de flesta överrens om att vi inte kommer lyckas placera oss bra. Varför man då röstar på det bidraget är för mig oförståeligt. Anna som artist tjänar inget mer på att få en dålig placering i ESC som att få ett bra resultat under vinstplats i MF... snarare tvärtom.

Jag röstade på Eric Saade och Timoteij för jag kunde inte bestämma mig vilken jag gillade bäst eller trodde skulle ha störst chans att vinna. I en utländsk fan-omröstning på esctoday.com (den största fansiten för Eurovision) vann Timoteij ganska överlägset med drygt 39% av rösterna mot Anna som enbart fick 8,6% av rösterna. Det behöver inte stämma överrens särskilt mycket med utgången i Eurovision men jag tror att det här blir en liten repris av 2007, då vi skickade svensk populärmusik (The Ark) till en tävling där andra genrer står sig ganska överlägsna.

(2007 slutade vi på en 18:e plats med enbart 51 poäng från 6 länder; 2 från Andorra, 7 från UK, 8 från Finland, 10 från Island och 12 från Norge och Danmark. Varken ett bra resultat i poäng eller i spridningen av dem med 42 deltagande länder.)

Nåväl. Vi har inte placerat oss i toppen på tre år så det här får vi se som en chansning på något nytt, kanske något som kommer lyckas bättre t.o.m. Så länge Anna lyckas sticka ut från de andra bidragen i årets Eurovision där balladtrenden är lika stor som i Melodifestivalfinalen. Hon är som sagt jätteduktig och jag kommer att heja på henne för att hon förtjänar det som sångerska och som person.Nu är det paus i schlagercirkusen i tio veckor, sedan drar den stora tävlingen igång på riktigt. Då är det dags för Eurovision den 25:e, 27:e och 29:e maj med Sverige i den andra semifinalen den 27:e. Redan om någon vecka drar förberedelser igång och den första Eurovisionbubblan blåses upp. Det ser vi fram emot!


svt.se/melodifestivalen
blogg.aftonbladet.se/7
schlagerprofilerna.blogspot.com
esctoday.com
eurovision.tv


Shirley Clamp:...

0-11b9d9927fa63a3917a9afc2c39f9fa2.png

Kolla varifrån!

Shirley Clamp: "Åh är det här mitt vatten Eva?... heter du Eva?... ja, jag såg det på byxorna."


De utländska jurygrupperna

Från schlagerprofilerna.blogspot.com
"Nu är det klart: De utländska jurygrupperna kommer från Ryssland, Irland, Norge, Grekland, Serbien och Frankrike.
- De sex utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning och bra representation av de ”musikaliska områden” som i dag tävlar i Eurovision Song Contest. Vi hoppas att deras röster ska ge svenska tittare en fingervisning om hur dessa länder bedömer de svenska finalisternas chanser i ESC, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010.
Och som bonusinfo kan Schlagerprofilerna bjuda på hur dessa länder röstat på oss de senaste fem åren. Med tanke på att de inte gett oss vidare bra poäng tidigare så ska det bli spännande att se vad de tycker att vi ska skicka."

Det var en dassig skara länder man valt till jurygrupper i finalen. I alla fall om man ser till de poäng de gett oss de senaste åren. Observera vilket år man gillat oss bäst.


Dagens jobbtanke

Folk har äntligen slutat upp med att säga "Cramo, det stavas med C". I alla fall de flesta.

Dan före dan

Ja, imorgon smäller det. Då är det final och slutet på årets Melodifestival. Det sämsta året på väldigt länge om man frågar mig. Av alla dessa 32 bidrag har jag inte hittat någon som jag tycker känns skriven för Eurovision. Vi får göra det bästa av det vi har och förhoppningsvis skicka något som kan få en bra placering.

Eftersom Sverige är bland de allra sista länderna att välja sin representant, skulle vi kunna vara smarta och se hur trenden bland övriga länder ser ut, vilka låtar som redan ställer upp i Oslo och sedan vara smarta och välja något som sticker ut. Det gör vi dock inte utan röstar fram den bästa låten, vilket jag tycker är helt rätt att göra. Dock börjar det bli lite trist att hamna bland de sista i finalen varje år.

Jag kommer nog rösta på Saade eller Timoteij imorgon. Jag tycker de har de bästa MF-låtarna och att de passar bäst för Eurovision. Skulle Anna eller någon annan ballad vinna får vi se det som ett test att skicka något nytt för att se om det går bättre. Dock är Melodifestivalen mycket mer populär bland alla olika grupper av människor i Sverige än vad motsvarigheterna är i andra länder... där är det schlager, powerballader och liknande som går hem och därför även i Eurovision. Se bara på The Ark som slutade på en 18:e plats

Men men! Nu ska vi glädjas!
Efter jobbet idag hoppar jag på tåget och åker ner till huvudstaden för att se finalen, träffa vänner, äta middagar och se livespelningar. Tiden går väldigt långsamt igen i väntan på det.

Några timmar kvar nu, sedan blir det vin, Naglo och Jenny Silver!

Vad hittar man i ett pennställ på jobbet?

 

1. En sked (använd, odiskad)
2. Gem
3. En kabelihopsnurrargrej
4. En bok med roliga frågor från sms-tjänsten
5. Klämman från en bläckpenna
6. Två stenhårda suddgummin
7. Damm
8. 1 forint
9. Pappersludd
10. Ingen penna 


Men hur tänkte du här?

- Ja hej, jag vill ha numret till den som kör buss 547.
- ...
- Mellan Norsborg och Kalhäll, jag har glömt kvar en kasse på bussen.

Samtal i fikarummet

- Vad brun du är!
- Ja jag har fuskat lite
- Jag blir aldrig brun. Jag får fräknar istället. Det ser ut som jag spottat snus i motvind.

- Det var en kvinna i USA som skulle förstora brösten och det slutade med att hon fick fyra stycken. De satte in för många implantat.
- Men Gud, hur lyckades de med det?
- ... hade hon bett om stora som en kossa då, så hon fick juver eller?
- Vadå, är det någon som fått för många bröst?

Tiden går så sakta som tid kan gå

När man sitter på jobbet en tidig morgon och har hela dagen inplanerad med olika förberedelser som måste göras så tar klockan ett myrsteg framåt varje minut. Det är lite som att vara jättestressad till ett flyg och man sitter på bussen utan någon som helst möjlighet att skynda sig så mycket som man skulle vilja.

Jag har 6-7 punkter på min lista över saker som måste göras, vilket inkluderar att packa, hämta paket (som jag inte har den blekaste om vad det kan vara), duscha, städa och göra mat. Jag åker söderut imorgon nästan direkt efter jobbet och det finns ju få saker så deprimerande som att behöva komma hem hit efter en resa OCH jobba OCH städa och laga mat till matlåda. Därför är det bäst att ha det gjort innan, har jag lärt mig.

Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag ska ha på mig på lördagen. Det jag tyckte bäst om var det inte många som röstade för... och det jag tyckte minst bäst om verkar vara det de flesta andra tyckte bäst om. Det blev knappast lättare.

MEN vilket lyxproblem det är! Sådana tycker jag rätt bra om ändå. Det betyder att det snart är dags för äventyr igen. Det var alldeles för länge sedan nu.

Hilfe bitte


På lördag ska jag på Melodifestivalfinal med middag innan och finalparty efter. Jag kan inte komma på vad jag ska ha på mig. Här är fyra alternativ. Vilken är bäst? Vilken ska jag ha? Ska jag ha något helt annat? 1, 2, 3 eller 4?

P.S: Det här är det närmaste en "dagens outfit" jag tänker komma i den här bloggen.

Dagens andra låt på hjärnan

"Doo-apapapa dobodo dobodoo-apapapa dobodo! Dagar kan passera fort, som en våg på öppet hav. Yeah yeah! På McDonalds varva ner, hos oss finns inga krav. Träffa dom man tycker om och bara koppla av. Pom-pom-pom! Livet har sina goda stunder!"

Intresseklubben antecknar alt. Värdelöst vetande

I natt har jag inte sovit alls, tror jag. Jag lyckades bara halvslumra i någon slags dvala och vända på mig fram och tillbaka natten igenom. Att börja jobba 06.30 gjorde inte det hela bättre men jag känner mig inte jättetrött ännu. Mer utmattad och utan tålamod bara.

När jag kommer hem har jag tvättstuga inbokad. I 1½h för den tid jag blev tvungen att boka gäller från 11-15 och jag slutar 13.30. Det brukar nästan alltid gå att få vilken tid man än vill ha för att tvätta, i mitt hus. Igår när jag var nere och kikade på tavlan var där fyra bokningar på hela månaden. Varav en så klart var just den tid jag tänkt idag. Smått irriterande.

Efter föregående inlägg har jag fått den på hjärnan. Irriterande även det.
"Mafämilihoumisjorop mafrendsajoenjo."

Litauer vill, litauer törs och litauer... kan?

Mariaana Seppern - My Home

Okej, vi hade Py Bäckman och vi hade Noll Disciplin i Melodifestivalen men vi hade i alla fall inte Mariaana Seppern. Det hade Litauen... men lugn, hon gick inte till final.

Andra Chansen - Örebro

Pernilla och Jessica, hurra! Egentligen röstade jag på Neo i andra halvan av duellparen men jag är ändå glad för Jessicas skull och glad för att Orsa Spelmän inte vann.

Pernillas låt är behövlig i årets final. Utan den är det nästan bara ballader, nästan bara rock/pop och absolut ingen schlager. Även om jag varken tycker att den är helt fantastisk eller ska vinna så vill jag ha den med. Jessica är fantastiskt duktig och hennes låt blir finare och finare ju mer jag hör den. På slutet har jag faktiskt börjat gilla den så mycket att jag nästan ville rösta på den.

Startordningen för finalen är klar och ser ut så här:
1. Darin - You're Out Of My Life
2. Pernilla Wahlgren - Jag vill om du vågar
3. Andreas Johnson - We Can Work It Out
4. Timoteij - Kom
5. Peter Jöback - Hollow
6. Ola - Unstoppable
7. Jessica Andersson - I Did It For Love
8. Salem Al Fakir - Keep On Walking
9. Anna Bergendahl - This Is My Life
10. Eric Saade - Manboy

Av det kan vi dra slutsatsen att Björkman och produktionen helst ser Saade som vinnare. Det gör jag med. Saade eller Timoteij. De har riktiga Melodifestivallåtar och det är låtar som skulle kunna gå hem i Eurovision. Visst finns det fina ballader med och visst är Anna Bergendahl fantastiskt duktig (Det har varit väldigt mycket snack om att hon ska ta hem det hela), jag röstade t.o.m. på henne i Idol men ballader har det väldigt svårt i Eurovision, särskilt rock/pop- eller singer/songwriter-ballader. Det är ju trots allt Melodifestivalen och Eurovision Song Contest det här, inte någon P3-gala.

Så här ser de högsta respektive lägsta oddsen ut för vem som kommer att vinna, måndagen innan finalen:
Anna Bergendahl 3,00 - 2,10
Salem Al Fakir 5,50 - 3,75
Eric Saade 6,00 - 4,75
Darin 6,50 - 4,50
Timoteij 6,75 - 5,00
Peter Jöback 34,00 - 9,00
Ola Svensson 36,00 - 15,00
Jessica Andersson 41,00 - 15,00
Andreas Johnson 46,00 - 25,00
Pernilla Wahlgren 101,00 - 20,00

Skulle Anna vinna tar vi oss kanske från semifinal, främst för att motståndet i år håller den lägsta kvalitén på väldigt många år. Balladtrenden har inte hållit sig enbart till Sverige, det har dock välproducerade låtar gjort. Jag tror dock inte att vi skulle vara i närheten av en bra placering, hur fantastisk röst Anna än må ha.

Jag ska försöka bestämma mig nu på 5 dagar om jag ska rösta på Saade eller Timoteij. Jag har varit mest inne på Eric men imorse när radion drog igång "Kom" fick jag en schwung av "den här måste vinna"-känsla. Mina utländska vänner bönar och ber för att Sverige ska rösta fram Timoteij som vinnare och jag tror det vore en bra taktik likväl som att låten är fantastisk. Det återstår att se hur många gånger jag hinner ändra mig. Troligen lika många gånger som jag lyssnar på låtarna.

Nåväl, på lördag smäller det! Rösta rätt, i år har vi kanske en chans att vinna.

Melodifestivalen 2010 - Andra chansenDet är redan lördag igen och det är redan dags för andra chansen. Det blir en ganska tuff kväll med många favoriter som tävlar mot varandra. Lika spännande för det som för att få se de nya (förhoppningsvis) upphottade framträdandena. Som det varit de senaste åren består andra chansen även i år av dueller.

I det första heatet möts Pain of Salvation och Pernilla Wahlgren, verkligen två ytterligheter i tävligen, genremässigt sett. Den som får flest röster möter vinnaren av duellpar två; Pauline och Crucified Barbra och vinnaren i det andra heatet får en finalplats i Globen.

I den andra delen av duellerna möter först Kalle Moraeus & Orsa Spelmän NEO, vinnaren av de två möter sin dito av Alcazar eller Jessica Andersson. Vinnaren i heat två får även de en finalplats i Globen.

Personligen hoppas jag på Pernilla i den första duellserien och på NEO i den andra. Jag tror det blir väldigt svårtippat dock. Det är schlager mot antischlager och det är favoriter mot favoriter. Just varför jag inte gillar duellmomentet. Det ger inte själva tävlingen någonting, det är enbart för tv-underhållningens skull och tv-programmet finns ju till för tävlingen, inte tvärtom. Något som führer Björkman kanske borde påminnas om när han de senaste åren skämts över Sveriges nederlag.

Kvällen sänds från Örebro och när den är över har vi det kompletta finalstartfältet för Melodifestivalen 2010. Det jag är mest glad över i andra chansen är att bara två av åtta låtar är ballader. Kanske det kan bli en festlig final trots allt och inte bara ett gäng ballader med fin ljussättning och ensamma artister på scen.

Snälla kom ihåg att ballader både är tråkigt och aldrig går hem i Eurovision.

blogg.aftonbladet.se/7
schlagerprofilerna.blogspot.com
blogg.melodifestivalklubben.se

Watch the livestreaming of the show tonight at 8pm CET here at svt.se/melodifestivalen

Inget konstigt alls!


Bara en tanke

Från:
Mitt i språket
SVENSK MEDIETEXTS SPRÅKSPALT
http://www.medietext.se/html/nodsituation.html

ONÖDIGT FULLSTÄNDIGT
”I nödsituation dra i handtaget.” Så stod det på skyltarna förr. Alla begrep. Men nåt har hänt med språket. Plötsligt är ingenting kort längre. Det är som en smitta i språket – att sträva efter fullständighet: fullständiga meningar, fullständiga namn och fullständig omständighet. Borta är budskapet och den ljuvliga effektivitet som ligger i korta, kärnfulla fraser.

De flesta som är vuxna i dag råkade säkert ut för lärare och lärarinnor som stampade med foten i golvet och betonade vikten av att skriva fullständiga meningar. Tjuriga tonåringar som tycker att ”vill inte” räcker fick lära sig att skriva ”jag vill inte”. Det är möjligt att vi får ta konsekvenserna av det tjatet nu, för till och med de enklaste anvisningar, uppmaningar eller skyltar är numera både långrandiga och flerradiga. I kollektivtrafiken till exempel. I Stockholms tunnelbana består texten som förklarar att man ska dra i nödbromsen vid fara av 4-5 rader. Vem hinner läsa sånt i en stressad situation? Visst låter det inlindat och artigt, men funkar det när det brinner i knutarna?

Mobilsvarets förinspelade automatröst är ingenting man lyssnar på för ren njutnings skull – rösten är där för att orientera och tala om var i menyerna man befinner sig. Budskapen skulle kunna vara korta och effektiva eftersom man lyssnar på dem dag in och dag ut – men nej. De består av fullständiga meningar och rösten inriktar sig på att charma mer än informera och den betonar som om den ville säga ”det här har du nog aldrig hört förr”. Visst längtar man efter ”inga meddelanden” – punkt slut?

På gymmet sitter en lapp på en träningsmaskin: ”Den här maskinen är tyvärr trasig. Använd gärna en annan. Med vänlig hälsning, personalen.” Inte vet jag, men hade inte ”trasig” räckt? Att jag i det läget ska använda en annan begriper jag själv och att det är personalen som satt upp den är väl lätt att räkna ut?

Fullständighetssjukan har också spridit sig till namn. Även de mest självklara namn börjar nu bli haranger: ”Wolfgang Amadeus Mozart” hör man nästan oftare nu än bara ”Mozart”. Vissa namn är så självklara att det inte behövs några utläggningar. Strindberg är Strindberg, Beethoven är Beethoven och Mozart ingen annan än Mozart. Det är kort och effektivt – men tydligen på väg bort. I radio och tv hörs alla dessa allt oftare med fullständiga namn. Kan det vara så att den som har ett osäkert förhållande till personen i fråga försöker dölja det genom att säga hela namnet i tron att det låter som om man vet mer än man gör? Bara en tanke.

Allt handlar egentligen om stilnivåer – vi måste kunna vara artiga och inlindande när så krävs, men vi får inte glömma att språket kan vara befriande effektivt när det bara ska förmedla ett enkelt budskap. Det är som telefonister som svarar ”Välkommen till Firma AA, det är Caroline, vad kan jag hjälpa till med?” ”Jag söker Nils Bergman.” Jaha, hon tar i så hon kräks, och så ska man prata med nån annan. Man ringer för tjugonde gången, man söker alltid Nils Bergman – visst blir det både tjatigt och falskt?


Lars Thorsell"


Bra förtydligan

Kund:  Rejmes i Norrköping tack. Alltså inte Reine som Reine och Mimmi i fjällen... utan Rejme med M i mitten.

Deltävling 4 - Malmö

Jahaja då var alla 32 låtar sjungna och klara och fortfarande har vi inte hittat någon solklar vinnare enligt mitt tycke. Den sista deltävlingen var som vanligt den som höll högst kvalité men jag ser ingen vinnare i någon av de direktkvalificerade.

Jöback tror jag förvisso har vinstchans bara för att han heter Peter Jöback men han övertygade mig inte alls i lördags. Jag tillhör inte den del av befolkningen som tycker att han är fantastisk och bör gå vidare bara för att han är han och jag tyckte låten var lite småtråkig. I Eurovision är jag övertygad om att det skulle gå uselt. Ballader går (nästan) aldrig hem.

Bäst tyckte jag nog att Neo var. Även fast jag inte är något Mikafan fastnade jag för den och jag hoppas han går vidare från andra chansen men han får det nog svårt när hon ställs mot både Alcazar, Jessica Andersson och Orsa Spelmän. Pernilla var bra och det var mysigt med i alla fall en riktig schlager i tävlingen. Dock blev jag lite besviken, för den var just inte mer än bra. Det var en alldeles för snäll och sympatisk schlager i långsam takt. Ingen Bengtzingdänga direkt som jag hade hoppats på. Frågan är om hon lyckas klå Pauline och Pain of Salvation i andra chansen eller om alla icke-schlagergillande-som-röstar-ändå tar över och lämnar henne kvar i Örebro.

I övrigt gillade jag Sibels låt (inte framträdandet), Lovestoned var riktigt bra och Anna Bergendahl är fantastiskt duktig att sjunga. Jag har inte fastnat för hennes låt och förstår inte riktigt grejen med den. Jag blev nästan lika förvånad som hon själv när hon fick flest röster men jag tycker absolut att hon förtjänar en finalplats, så duktig som hon är. Kanske börjar jag förstå låten mer och mer efter fler lyssningar.

Ozzy Osbourne - nej. Noll Disciplin... Tävlingens två mest solklara sistaplaceringar hittade vi här i alla fall. Det var riktig 2002-kvalité på dessa två. Tror inte jag behöver förklara mer för någon.

Så här ser det ut inför nästa helg. Ska jag dra till med en vågad gissning tror jag att Pain of Salvation och Orsa spelmän går vidare. Själv röstar jag nog på Pernilla och Neo. Fast den nedre halvan blir svår. Spännande blir det i alla fall. Missa det inte!


RSS 2.0