Att döden dö

Melodifestivalen förändras


När den första deltävlingen av Melodifestivalen 2009 drar igång kommer både de tävlande och tv-publiken att se att tävlingens upplägg har förnyats. Dessutom har en rad tävlingsregler ändrats. Grundkonceptet är detsamma - tävlingen ska plocka fram det bidrag som ska tävla i Eurovision Song Contest 2009. Men vägen dit ser annorlunda ut.


- Melodifestivalen måste hela tiden utvecklas och det är något som vi, sedan turnén startade 2002, arbetar med kontinuerligt. Årets ändringar görs för att vi vill maximera underhållningen i tv-rutan och försäkra oss om att vi fortsätter att göra Sveriges största och bästa tv-program, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

I varje deltävling kommer åtta bidrag att tävla - så som det har sett ut sedan 2002. Av de fem bidrag som går vidare till den andra röstningsomgången kommer de fyra bidrag som har fått flest röster att mötas i två separata dueller: bidraget med flest röster får möta det bidrag som kommit fyra i den första röstningsomgången, och bidraget som kommit tvåa möter bidraget som hamnat på tredje plats. Allt enligt ett seedingsystem som lånats av sportvärlden.

Av dramaturgiska skäl kommer tävlingsledningen att avgöra ordningen på duellerna. Det bidrag med flest röster i respektive duell går direkt till final och det bidrag med minst antal röster i respektive duell går till Andra chansen (samtliga röstningssiffror kommer att redovisas efter finalen i mars 2009).


Ett antal regeländringar i tävlingen görs också:

1. Åtta personer får ingå i varje nummer mot tidigare sex.
2. Tävlingen tillåter förinspelad körsång på musikbakgrunden. Artisterna måste dock sjunga live, precis som tidigare.
3. En internationell jury kommer i ett första led att välja ut en elfte finalist av de 22 bidrag som under deltävlingarna ej nått dit. Jurygruppen kommer också att rösta i finalen, vilket innebär att jurygrupperna sammanlagt blir tolv till antalet: SVT:s elva distriktsjury-grupper samt den internationella jurygruppen. De tolv jurygrupperna röstar tillsammans med tv-tittarna fram vilket bidrag som ska representera Sverige i ESC 2009.

- Vi vill att Melodifestivalen ska fortsätta att vara ett viktigt forum för att fylla på den svenska låtskatten. Samtidigt är detta ett sätt att aktivt agera och reagera på att Eurovision Song Contest har förändrats, säger Christer Björkman.


Årets förändringar är således:
- Dueller redan i deltävlingarna.
- Åtta personer på scenen i stället för sex.
- Tillåtet med förinspelad körsång på musikbakgrunden.
- Ny jurygrupp - internationell jury som väljer ut ett elfte finalbidrag och som dessutom röstar i finalen.


Vi ser fram emot en ny spännande festivalomgång år 2009 med nytt och gammalt i en fin blandning.


SVT

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=79613&a=1228443&lid=puff_1228435&lpos=extra_0


Kommentarer
Postat av: Poffis

Bläää.

2008-08-27 @ 18:20:43
URL: http://ztefan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0