7 av 10!

(Jag sitter på en mac som bara har Safari, dærfør får jag inte gøra radbrytningar før blogg.skræp.se)
.
Sju av tio rætt tycker jag ær ett bra resultat faktiskt! Riktigt nøjd ær jag med gårdagen också. Albanien, Island och Grekland i final ær helt rætt! Synd bara på stackars Finland som varit såna favoriter. Ryssland hade gærna fått læmna plats åt dem. Det hær visar ju bara att Ryssland kan skicka precis vilket skit som helst (før det hær ær banne mig det værsta jag någonsin hørt) och ændå ta sig till final på alla rædda forna sovjetlænders røster.
.
Hur som helst.
.
Nu har vi bytt vandrarhemmet mot något som kan liknas vid en riktig lyxlægenhet i jæmførelse. Lite længre bort men ack så mycket fræschare. Plus att vi inte behøver ha en okænd militær som sover i den fjærde sængen och blir irriterad på oss nær vi kommer hem lagomt till att han ska kliva upp.
.
Idag ær det soligt och fint hær. Vi ska førsøka hitta något trevligt stælle att æta på som inte kostar oss skjortan och som inte ær ett pizza- eller hamburgerhak. Om vædret håller i sig blir det nog en tur på Aker Brygge också.
.
Sedan ær det OGAE-fest ikvæll på Euroclub och den brittiska tævlanden Josh ska tydligen upptræda om man ska tro vad hans dansare sade i baren igår... och det borde man ju gøra.
.
Nu blir det en dusch och sedan ut i solen! Må så gott!
Korsel og klem

SMS-inlägg

image (MMS)


Semifinal 1!

Ojojoj, det är redan dags för semifinal 1! Jag är inte alls förberedd men nu drar det igång på riktigt! Efter semifinalen är det dags för den svenska festen med Shirley Clamp, Anna Sahlene och såklart Anna Bergendahl!

Min gissning för vilka länder som går vidare ikväll (utan inbördes ordning) är:
Moldavien
Slovakien
Finland
Lettland
Serbien
Bosnien
Belgien
Albanien
Grekland
Island

Glöm inte att slå på tvn i tid ikväll, det är en väldigt... effektiv semifinal för att allt ska hinnas med på två timmar, så det kör igång direkt. Ha det jätteroligt, det ska i alla fall jag ha!

Tout le monde, dance!

Aker Brygge

Nu har jag nyss ätit frukosten som ingår på det här hotell/vandrarhemmet. Väldigt bra att kunna ladda upp med gratis frukost så slipper man åtminstone en av dagens förmögenheter som går åt i det här landet.

Vår rumskompis Alex från New York har anlänt, likaså britterna som bor på samma hotell/vandrarhem. De ligger alla och sover och jag vågar inte riktigt väcka dem.

Igår åt jag en norsk McFeast, riktigt god! McDonalds brukar ju alltid smaka olika i olika länder och här fick man inte bara majonäs på McFeast-burgaren utan också ketchup, senap och smörgåsgurka. Eller agurk som det heter här. Lite extra får man i alla fall för skillnaden i växelkursen.

Vi hann med både en promenad på operahuset igår (otroligt vacker byggnad!) och även strosa runt lite på stan, träffa Hera upptagen med en bakelse på Grand Hotels uteservering och gå en bit längs Aker Brygge. Där hittade vi Oslos allra bästa ställe. En brygg-pråmsrestaurang/bar där de hade någon slags soff-sängar som man satt/låg i med utsikt över vattnet och solen strålandes, helt perfekt. Vi fastnade där i några timmar. (Se bilden i förra inlägget (som jag inte får vända på).)

Idag tänkte vi bege oss ut till arenan och kika runt. Den ligger en bit utanför Oslo centrum, på den gamla flygplatsen som man rivit och börjat bygga om till stadsdelar. Snart måste jag börja föra lite liv här så de andra vaknar någon gång men först ska jag nog duscha.

Au revoir!

SMS-inlägg

image (MMS)


Allez, Olla, Olé!

Nu laddar vi batterierna för att gå ut i det vackra Oslovädret och kolla runt. Som vanligt drog det igång rejält direkt igår kväll.

Efter en sväng på grekfest på Eurocafé där vi svängde våra lurviga till Hero tillsammans med Feminnem drog vi vidare till Euroclub där såväl Malta som Polen och Frankrike spontanuppträdde på den lilla scenen på Smuget.

Fransmännen rockade loss rejält och även om jag är skeptisk till hur den gör sig på Eurovisionscenen med textraderna "Allez, Olla, Olé!" och "Tout le monde, dance!" som de enda i tre minuter, så gör den sig otroligt bra på klubbgolvet. Det blev ett riktigt ordentligt drag och det är absolut årets sommarplåga!

De låtar som var kvällens stora publikfriare, utöver livelåtarna, var utan tvekan Timoteijs Kom, Saades Manboy och Lili & Susies Gimme Gimme, som plötsligt kom efter varandra på rad och drog igång ett redigt jubel och dansande.

Nu ska vi ut i solen och titta på Oslos snygga operahus. På återhörande från schlagerland!


Sist jag var på Arlanda hade mitt resesäll...

image (MMS)

Sist jag var på Arlanda hade mitt resesällskap urinvägsinfektion och jag spydde tiotalet gånger. Idag är det trevligare, det är riktig sommar här och det blivande bröllopsparet hälsar välkommen.


Hasta la vista!

Nu sitter jag och kastar i mig en äggmacka innan jag ska borsta tänderna, slänga ner det sista i resväskan och bege mig till tåget och flyget.

Ikväll kör vi igång direkt med grek/cypriot-fest på Eurocafé. Jag ska försöka skriva lite här då och då, så jag hoppas det inte blir allt för svårt att hitta datorer där. Det är ju trots allt bara Oslo.

Ha det jättefint och på återhörande!

Här kan ni se grafik på hur Europa röstade i finalen 2009.

Eurovision moment

Liten Carola har problem med ryggstödet.

Opackad

Jag försöker börja packa och tänka ut allt jag ska ha med mig och allt jag ska ha på mig när jag är i Oslo. Dels vill jag ha det klart så jag inte står där och känner att "fan, jag har INGET att ha på mig!", samtidigt vill jag ha med mig olika val så jag kan välja efter humör och stämning. Det är svårt det här och precis nu när jag hämtade resväskan fick jag nästan en chock över hur liten den var. Samtidigt kanske det är bra för att jag inte ska köpa något i Oslo.

Nu måste jag fortsätta plocka fram och plocka bort.

Eurovision moment

Kvinna stelnar till mitt i applåd.

Sverige 2010

Allas vår Anna får gå ut i den semifinal som klassas som "den tuffare" av de två i årets tävling. Vissa tror att hon är garanterad en finalplats, andra är väldigt osäkra på om vi ens kommer att ta oss till final, vilket vore den första gången någonsin som tävlingen är utan Sverige i finalen. Alla andra länder som kan åka ut (utom "The Big Four" alltså) har en missat finalplats minst en gång.

Jag tycker Anna är en helt fantastisk artist. Hon har en jättefin röst, hon är ärlig och trovärdig på scenen och går rakt igenom tv-rutan. Jag gillar hennes musikstil och jag tycker hon mer än någon annan förtjänade att vinna Melodifestivalen, som artist.

Låten tycker jag å ena sidan är fin men å andra sidan tycker jag inte alls att den är väldigt hit:ig eller att det är en Eurovisionlåt. Det är inget Sverige brukar skicka och därför är det också otroligt svårt att spekulera i hur det kommer att gå.

Nytt för i år är att rösterna även i semifinalerna består till hälften av juryröster och till hälften av tittarröster. 2008 var det tack vare juryns sistaval som Charlotte tog sig till final, ifjol å andra sidan, då semifinalernas resultat enbart utgjordes av tittarröster tog sig Malena till en 4e plats i semifinalen och hade slutat på 15e plats i finalen om inte jurygrupperna varit inblandade, så huruvida en jury är till vår fördel eller inte är lika svårt att säga.

Personligen tror jag att det finns tillräckligt många som gillar låten och att det är en tillräckligt stor juryflört för att det ska bära av till final för oss i år med. Hur det går i finalen låter jag vara osagt. En vild gissning vore en halvbra placering, lite bättre än de senaste årens resultat, tack vare juryrösterna. Till final ska vi i alla fall, heja Anna!


Sverige tävlar i den andra semifinalen, torsdagen den 27e maj.


Sverige 2010: Anna Bergendahl - This Is My Life


Turkiet 2010

Turkiet debuterade i tävlingen redan 1975. Sedan dess har de varit med sporadiskt, placerat sig dåligt de flesta år och åkt ut ur tävlingen. De lyckades bara med en niondeplats (1986) och en tredjeplats (1997) innan de 2003 helt bytte strategi från den genuina gammalmodiga turkiska musiken och tog hem hela kalaset med Sertab Erener och Everyway That I Can. Sedan dess har de fortsatt med det nya konceptet att skicka pop-rockiga, moderna låtar och sjunga (oftast och mestadels) på engelska. En taktik som resulterat i en 13e-plats som sämst de senaste sex åren.

I år skickar man en up-tempolåt i pop/rock-stilen likt Deli för två år sedan. Årets låt heter We Could Be The Same och framförs av gruppen maNga. För fjärde året i rad valde man internt ut en tävlande som sedan presenterades på en presskonferens.

Turkiet tävlar i den andra semifinalen, samma som Sverige, torsdag den 27e maj.


Turkiet 2010: maNga - We Could Be The Same


Frankrike 2010

Frankrike var det land som vartenda år skickade storslagna ballader på den mest smäktande franska. De har nästan alltid gjort bra ifrån sig och har hela 35 top tio-placeringar och fem vinster i bagaget (1958, 1960, 1962, 1969, 1977). På sistone har man dock börjat frångå detta koncept som visat sig gå sämre och sämre.

I år skickar man en riktig sommarpop-dänga i form av up-tempolåten Alllez Olla Olé, en låt som dedikeras till de kommande världsmästerskapen i fotboll, vilket hörs i form av hejarop och andra influenser från fotbollslåtar. Sjunger gör Jessy Matador, en sångare som vanligtvis mixar hiphop, reggae och dance med afrikanska influenser.

Frankrike tillhör "The Big Four" och är direktkvalificerade till finalen, lördag den 29e maj.


Frankrike 2010: Jessy Matador - Alllez Olla Olé


Ukraina 2010

Ukraina debuterade i tävlingen 2003 och har fyra topp tio-placeringar av sju deltaganden varav en vinst 2004. Man har hittat ett starkt recept för att nå långt vilken består av en cool, kvinnlig solist med en stark schlager-popig up-tempolåt (2004, 2006, 20072008, 2009) vilket gjort landet till storfavoriter i tävlingen.

I år satsar man något annorlunda. Efter regeringsskifte i landet, valde den nya regeringen att diskvalificera den redan valda representanten, höll en ny tävling och tog fram en ny vinnare; Alyosha med låten Sweet People. Det är en rockig ballad som handlar om att folk måste börja ta ansvar för att vi ska nå fred.

Den har fått ett väldigt ljumt mottagande, måhända för att förväntningarna på Ukraina varje år stegrat och stegrat. Nu har man omproducerat låten lite och hoppas på att den ska bli bättre omtyckt.

Ukraina tävlar i samma semifinal som Sverige, den andra på torsdagen den 27e maj.


Ukraina 2010: Alyosha - Sweet People


Spanien 2010

Spanien har en fin Eurovisionhistoria bakåt i tiden med väldigt många topp-placeringar ända sedan de debuterade 1961. De senaste åren har det dock gått sämre och sämre för Spanien som ifjol slutade näst sist trots en stor satsning där folket fick välja fram alla deltagare till tävlingen på en myspace-liknande hemsida. En final hölls sedan med de tio bidrag som fått flest internetröster.

Man provade samma koncept även i år och vann gjorde Daniel Diges med den ganska speciella låten Algo Pequeñito (Something Tiny). Det är faktiskt en vals med väldigt tydliga influenser från cirkus- och romsk musik som handlar om de små detaljerna i livet som är viktiga men allt för ofta glöms bort.

Diges vann den nationella uttagningen framför det spanska schlageruppbådet Coral som var förhandstippad favorit och Algo Pequeñito har fått många fans.

Spanien tillhör "The Big Four" och är direktkvalificerade till finalen, lördag den 29e maj.


Spanien 2010: Daniel Diges - Algo Pequeñito (Something Tiny)


En smak av sommar.

Idag är det så soligt och varmt ute att folk går i shorts och t-shirt. Efter vintern från helvetet känns det som rena rama rivieran. Det har inte varit varmt sedan slutet på juli. Den 15e augusti ifjol var det 8 grader ute. Efter nio månader av kyla behöver man verkligen lite värme igen.

Självklart jobbar jag idag.

I bunkern utan fönster.

Imorgon ska det regna.

Slovakien 2010

Slovakien tävlade i Eurovision några gånger på nittiotalet, sedan blev det tyst från landet ända tills ifjol då de valde att ställa upp igen. Tyvärr gick det då inte särskilt bra och man tog sig inte till final. I år har man satsat lite mer och man har satsat lite mer rätt, i alla fall genremässigt räknat i vad som brukar gå hem i den här tävlingen.

Horehronie heter låten som vann tittarnas hjärtan i den slovakiska uttagningen. Låten är popig mid-tempolåt med etnoinfluenser som handlar om den slovakiska landsbygden och dess mystik. Sångerskan heter Kristina Pelakova och har de tre senaste åren blivit en stor stjärna i slovakien. Hon fick nästan 40% av alla tittarrösterna i den nationella uttagningen.

Slovakien tävlar i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Slovakien 2010: Kristina Pelakova - Horehronie


Du vill alltså ringa till en väg som ännu inte är byggd?

Kund: Jag skulle vilja komma till Eskilstunalänken.
eskilstuna.se: "Östra länken (Eskilstunalänken) - ny östlig förbifart i Eskilstuna. På sikt ska Östra länken ingå som del i en ny förbifart (väg 53) öster om staden."


Armenien 2010

Armenien är ett relativt nytt deltagarland i Eurovision och ett mycket framgångsrikt sådant. De har varit med fyra gånger och placerat sig 8a, 8a, 4a och 10a. I år skickar de en låt som väntas göra ganska bra ifrån sig, även den. Det är sångerskan Eva Rivas som sjunger låten Apricot Stone.

Låtens upphovsmän är gamla i Eurovision-gemet, Armen Martirosyan skrev Armeniens debutbidrag 2006; Without Your Love och Karen Kaveleryan har rekordet i att ha skrivit låttexter för flest antal länder i tävlingen. Han ligger bakom Ryssland 2002 och 2006, Vitryssland 2007, Armenien 2007, Georgien 2008 och Ukraina 2008.

 

Med dessa i kulisserna hoppas man på att den här låten som handlar om en aprikoskärna ska ta sig minst lika långt som sina företrädare.

 

Armenien tävlar i den andra semifinalen, samma som Sverige, den 27e maj.


Armenien 2010: Eva Rivas - Apricot Stone


Nu tänker jag inte vara sjuk mer

Det här är min femte sjukvecka som snart är slut och äntligen börjar jag bli bättre. Vecka tre fick jag Cocillana utskrivet och vecka fyra var jag till vårdcentralen som konstaterade att jag fått ett virus på viruset och inte kunde göra annat än att behandla dem var för sig. Den ena med Cocillanan och den andra som en vanlig förkylning.

I förrgår beslutade jag mig för att sluta ta ipren som jag levt på i några veckor och sova bort huvudvärken och ömheten i kroppen istället. Nu börjar jag äntligen känna mig bättre, blir pigg och vara hungrig igen.

Det har varit det konstigaste de här veckorna, jag har inte varit hungrig. Jag som älskar mat och äter så mycket att jag får tacka Herren vår skapare för min ämnesomsättning, utan vilken jag skulle vara större än gigantisk vid det här laget. I alla fall ha några tumstorlekar större på jeans.

Nästa lördag åker jag till Oslo och då ska jag banne mig vara frisk. Åtta dagar, det är inte klokt vad snabbt de sista veckorna gått! Kanske är det Cocillanan som försatt mig i ett icke-tidsuppfattande moln. Skönt är det i alla fall.

GRILLFEST!

Ikväll ska jag på grillfest med några kära vänner och på en grillfest ska det givetvis grillas kött. Därför fick jag igår efter jobbet, klockan 22.00, mecka fram ett isblock till fläskfilé ur frysen för kött ska ju ligga i marinad minst sedan kvällen innan när man ska grilla. Kryddigt och saftigt ska det vara!

Jag ville inte använda hela fläskfilén eftersom jag hellre grillar en gång till än kastar bitar som blir över. Därför försökte jag dela köttklumpen, fryst i någon månad, innan jag tinade den. Med skärbräda och min största yxeaktiga kökskniv (och senare en handduk runt handen för att undvika köldskador) bankade och högg jag likt en styckmördare på CSI.

När köttet sedan var delat, tinat och uppskuret gjorde jag en egen marinad efter recept som jag fått av Nathalie. Det innehöll soya, ketchup, olja, peppar och vitlök. Det blev gott men luktar väldigt mycket som sushi, vilket gör mig lite rädd.

Sedan jag spydde mer eller mindre konstant hela vägen hem från Barcelona ifjol efter en sushibuffé kvällen innan, har jag inte kunnat äta det jag annars tycker så bra om. T.o.m. den sortens soya får mig att snörpa på munnen och det var precis så marinaden luktade.

Dock hyser jag inga tvivel om att det kommer smaka gott för det är ju grillat kött!


Ryssland 2010

Fjolårsvinnaren Ryssland satsar även de på något helt annorlunda i år. En blandning av jury och telefonröster valde fram Peter Nalitch & Friends som vinnare med deras... något udda, skräniga... smörmusik Lost And Forgotten. Det här är en låt som man antingen älskar eller hatar. Om det är ett skämt eller seriöst är svårt att veta men oavsett är det riktigt uselt, om du frågar mig.

Peter Nalitch är en ryskt youtubefenomen som blev känd över ett natt med en video han lagt upp på youtube som efter en månad haft över 70.000 visningar. Han och hans vänner spelar och sjunger en ny typ av musik som de kallar Jolly Baburi.

Ryssland debuterade i tävlingen 1994 och deltog två gånger under 90-talet innan man gjorde seriös comeback år 2000 och har deltagit alla år sedan dess. De har ganska bra statistik med sju topp tio-placeringar varav en vinst, två andraplaceringar och tre tredjeplatser. Några favoriter genom åren har varit bl.a. Alsou 2000, t.A.t.U 2003 och Serebro 2007.

I år tävlar Ryssland i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Ryssland 2010: Peter Nalitch & Friends - Lost And Forgotten


Finland 2010

Efter ett antal rocklåtar och eurodisco skickar Finland i år, raka motsatsen och äntligen något riktigt finskt. Kuunkuiskaajat sjunger den folkloriska låten Työlki Ellää, glad, finsk etno på finska med dragspel och allt som hör därtill.

Det dröjde ända fram till 2006 innan Finland vann Eurovision, en vinst som även är deras enda topp 5-placering. De debuterade i tävlingen 1961 och har kommit sist hela nio gånger. Finnarna är dock inte bittra som schweizarna och östterikarna, utan ställer glatt upp varje år med nytt mod.

Finland tävlar i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Finland 2010: Kuunkuiskaajat - Työlki Ellää


FYR Makedonien 2010

För FYR Makedonien höll det inte på att bli något deltagande i Eurovision i år. Landets dåliga ekonomi tillät inte någon stor uttagning och tävlan men i sista stund skrapade man ihop en liten kassa, höll en uttagning som avgjordes av juryns röster över tittarnas (som i MF 2005) och nu skickar man rockgubben Gjoko Taneski med låten Jas Ja Imam Silata.

Både min personliga och den allmäna uppfattningen verkar vara att det här är ett riktigt bottennapp. Balkanrock i 50+förpackning med några försök i att svänga till det med malplacerad rap och gitarrsolon. Kanske hade de lika gärna kunnat skippa tävlingen i år.

FYROM tävlar i den första semifinalen, tisdagen den 25e maj.


FYR Makedonien 2010: Gjoko Taneski - Jas Ja Imam Silata


Island 2010

Från Island kommer i år den rätt nyblivna Eurovisionlegenden Hera Björk. Ifjol kom hon tvåa i den danska uttagningen med Someday och körade även bakom Yohanna i Moskva. I år tävlar hon för Island med discodängan Je Ne Sais Quoi.

Låten är en riktig dansrökare med 90-talsinfluenser som sticker ut väldigt mycket från årets mediokra balladstartfält i övrigt.

Island tävlar i år i den första semifinalen, tisdagen den 25e maj.Island 2010: Hera Björk - Je Ne Sais Quoi.


Jag ville inte vakna sedan.

I natt drömde jag att jag vann 3 miljoner kronor. Jag fick åka i ett väldigt lågt flygande litet flygplan och se alla huvudstäder i Europa... byggnaderna var jättestora och stack upp från kartan som i ett spel. Sedan landade vi i Oslo för att äta och gick vilse i en skog där en finsk kvinna med hund hjälpte oss till en basar.

Det var inte roligt att vakna sedan.


Nederländerna 2010

Nederländerna sjunger i år på sitt hemspråk för första gången sedan 1998 då Edsilia sjöng landet till en fjärdeplats med Hemel en aarde, för övrigt landets bästa placering sedan en vinst 1975. Sedan dess har det gått sämre och sämre för Nederländerna och sedan semifinalerna infördes 2004 har de aldrig lyckats ta sig till final.

Kanske är det därför man återigen provar lyckan på holländska med låten Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie). Sångerskan som representerar landet heter Sieneke och bidraget har redan fått en del favorittippningar då det är en av få riktiga schlagerpop-låtar.

Nederländerna tävlar i den andra semifinalen, samma som Sverige den 27e maj.


Nederländerna 2010: Sieneke - Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)


Det kanske är för komplicerat

Det är sjukt irriterande med folk som svarar Hallå? i telefonen. Varför sparar de sig inte besväret att behöva svara på frågan Ja, vem är det jag talar med? varje gång genom att svara med sitt namn istället?


Grekland 2010

Grekland skickar även i år en rutinerad låtskrivare och sångare; Giorgos Alkaios & Friends. Han är mannen bakom t.ex. Opa Opa, Antiques stora hit på 90-talet och han är en populär sångare i Grekland. Låten han sjunger heter (originellt nog) OPA och är en typiskt grekisk poplåt, på grekiska. Det är en up-tempo/mid-tempolåt som jag är övertygad om att grekerna gillar.

Grekland är ett land som på senare år haft stora framgångar i tävlingen. Sedan 2004 har de enbart top tio-placeringar, varav två tredjeplatser (2004 och 2008) och en vinst (2005). Man tog sig även till bronsplats 2001 då Antique tävlade i Köpenhamn med Die For You.

Grekland tävlar i år i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Grekland 2010: Giorgos Alkaios & Friends - OPA


Irland 2010

Irland har alltid räknats som Eurovisions mest framgångsrika land. Med sju förstaplaceringar har de flest vinster av alla länder, 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 och 1996, den senaste dock för 14 år sedan. Sedan dess har det gått allt sämre för Irland och 2007 kom man t.o.m. sist med enbart 5 poäng.

I år satsar man på att vända trenden och skickar en av sina forna vinnare Niamh Kavanagh som representerade landet 1993 och vann med In Your Eyes. Årets låt heter It's For You, en klassisk irländsk ballad med svenska upphovsmän. Låten har vunnit favoritstatus bland Eurovisionfansen och kanske är det dags för Niamh, som betraktas som en av Irlands största röster, att ta landet till toppen igen.

Irland tävlar i den andra semifinalen, den 27e maj.Irland 2010: Niamh Kavanagh - It's For You


...

Gud så urbota, ofantligt, meganördigt, jättetöntigt, übermesigt, otroligt, fantastiskt, helt makalöst, obeskrivligt jättejättejättefånigt. Herregud.


Scenen 2010

Idag är det den 7e maj, det betyder att igår var den 6e maj, logiskt nog. Som jag tidigare nämnt var det den 6e som Eurovisionscenen 2010 skulle presenteras och det gjorde den med dunder och brak;


Klicka på den stora bilden för att se två videor av scenpresentationen. Klicka på de små bilderna för att se dem större.

NRK, det norska tv-bolaget som står bakom scenutseendet, ville frångå de senaste årens scener en aning, därför byggde man en scen helt utan LED-skärmar som det t.ex. ifjol fanns någon kvadratkilometer av i den ryska arenan. Man har dessutom nästan helt uteslutit någon fysisk form på scenen utan den utgörs faktiskt, i stort sett, helt och hållet av lampor och ljussättning.

Scengolvet består av glas, speglar och ljussättning, medan både bakgrunden (som sträcker sig längs hela scenväggen i arenan, precis som ifjol) och taket som sträcker sig 18 meter ut över publiken, består enbart av olika sorters lampor och ljussättning.

Personligen tycker jag scenen är helt fantastiskt snygg och jag tror man kommer att kunna bygga upp riktigt spektakulära framträdanden med den. Trots att jag verkligen är ett fan av LED-skärmar (De stora videoprojicerande skärmarna) tycker jag det här känns som ett välkommet avbrott i den trenden och med ett sånt här alternativ är det bara helt omöjligt att klaga.

Klicka på den stora bilden för att se scenen in action, eller klicka här för att se fler bilder på NRKs hemsida.


Litauen 2010

Litauen skickar i år ett humoristiskt bidrag som handlar om skillanderna mellan västra och östra Europa. Låten heter East European Funk och sjungs av gruppen InCulto. Det är en up-tempolåt som blandar många olika genrer och influenser.

Litauen gjorde Eurovisiondebut 1994, slutade sist med noll poäng och drog sig ur i några år. 1999 gjorde man comeback med Aisté - Strazdas, en låt som slutade trea från slutet men trots det blivit lite av en favorit genom åren. Den enda topplaceringen är en sjätteplats 2006, övriga gånger har landet hamnat bland de allra sista varje år.

Litauen tävlar i år i den andra semifinalen, samma som Sverige den 27e maj.


Litauen 2010: InCulto - East European Funk


Cypern 2010

Cypern har enbart lyckats kvalificera sig till final en enda gång sedan semifinalerna infördes 2004 och det var just det första året då Lisa Andreas sjöng landet till en femteplats med Stronger Every Minute. Femte plats är Cyperns bästa resultat där de har lyckats placera sig tre gånger sedan de deltog i tävlingen första gången 1981. Utöver 2004 även 1982 med Anna Vissi - Autostop och 1997 med Hara & Andreas Konstantinou - Mana Mu.

I år tävlar Cypern med låten Life Looks Better In Spring som är en mid-tempolåt framförd av Jon Lilygreen & The Islanders. Låten skrevs för Eurovision utan någon artist eller produktionsbolag i åtanke så upphovsmännen och tv-bolaget surfade runt på Google tills de hittade någon som kunde tänka sig sjunga och spela in låten.

Cypern tävlar i samma semifinal som Sverige, nummer två den 27e maj.


Cypern 2010: Jon Lilygreen & The Islanders - Life Looks Better In Spring


Azerbajdzjan 2010

Efter fjolårets succé med en tredjeplats satsar Azerbajdzjan i år på ett liknande koncept. Med svensk hjälp under ledning av Anders Bagge har man tagit fram låten Drip Drop, en stark popballad som delvis är lugn och delvis krämar i från tårna. Sångerskan som sjunger heter Safura och har vunnit den azerbajdzjanska (?) talangtävlingen Yene Ulduz, motsvarigheten till Idol.

Azerbajdzjan brukar satsa stort på tävlingen, stora produktioner, promotion och influgna fans och det gör man även i år. De är storfavoriter med väldigt låga odds till vinstplats så kanske är det tredje gången gillt för landet långt borta i öst.

Azerbajdzjan tävlar i den andra semifinalen, samma som Sverige, torsdag den 27e maj.


Azerbajdzjan 2010: Safura - Drip DropSerbien 2010

Serbien deltog som eget land första gången 2007 efter att tidigare ha tävlat tre gånger som Serbien & Montenegro. De gick då och vann första året med Molitva och tog en sjätteplats året efter med jätteballaden Oro. Ifjol gick det dock sämre för landet som inte ens tog sig till final så i år har man skickat en av sina mest populära popsångare Milan Stanković. Bidraget han framför heter Ovo Je Balkan som handlar just om balkan med etniska tongångar i ett up-tempobeat.

Låten är skriven av Goran Bregović, en legend i det forna Jugoslavien och en otroligt framstående låtskrivare och filmregissör. Han har bland annat skrivit ledmotivet till Borat.

Serbien tävlar i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Serbien 2010: Milan Stanković - Ovo Je Balkan


Nickar till pigg

Även fast jag inte känner mig trött håller jag på att somna emellanåt. Om jag råkar sitta still för länge eller glömmer bort att tänka så nickar jag till ganska fort. Det är ganska skönt att vara i en cocillana-bubbla, samtidigt som jag håller på att somna blir jag också väldigt driftig.

Idag har jag t.ex. rensat ur min ena garderob, möblerat om där inne, burit ner saker till förrådet, kastat saker, lagt upp lite traderaauktioner och skänkt skor till mina kusiner. Det hade jag aldrig orkat göra en vanlig söndag.

Slovenien 2010

Från Slovenien kommer i år en låt i två olika genrer kombinerat i sann Eurovisionanda. Det folkmusikrockiga bidraget heter Narodnozabavni Rock (!) och gruppen som framför låten heter Ansambel Žlindra & Kalamari.

Slovenien har deltagit i tävlingen under egen flagg sedan 1993 när man inte längre tillhörde Jugoslavien. De har många hitar genom åren och lyckats placera sig ganska högt flera gånger men sedan semifinalsystemet infördes har de bara lyckats kvalificera sig till final en gång, 2007 då Alenka Gotar sjöng Cvet z juga. Bland andra slovenska favoriter hittar vi bl.a. Darja Svajer 1995, Sestre 2002 och Anžej Dežan 2006.

Slovenien tävlar i år i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Slovenien 2010: Ansambel Žlindra & Kalamari - Narodnozabavni Rock


Bosnien & Herzegovina 2010

I Bosnien & Herzegovina valde man återigen ut sin representant internt inom tv-bolaget. Artisten man valde heter Vukašin Brajić och låten han sjunger heter Thunder And Lightning. Det är en mid-tempo/up-tempo-rocklåt skriven av Dino Šaran en av de mest populära och framgångsrika låtskrivarna i Bosnien och Kroatien. Han har bl.a. skrivit låtar till Vanna, som tävlade för Kroatien år 2001, nyss kommen från BB.

Bosnien & Herzegovina har tävlat i Eurovision sedan 1993 och de brukar nästan alltid placera sig på en hyffsad finalplats. Landet är lite av en hitmaskin i tävlingen, även om de kommit trea som bäst så har de många populära klassiker i bagaget, de senaste åren bl.a. In the disco 2004, Lejla 2006, Pokušaj 2008 och Bistra Voda 2009. För att inte glömma Call Me från 2005 med Feminnem som i år tävlar för Kroatien.

Bosnien & Herzegovina tävlar i den första semifinalen, tisdag den 25e maj.


Bosnien & Herzegovina 2010: Vukašin Brajić - Thunder And Lightning
Eurovisionsscenen 2010

...har hållits och hålls fortfarande hemlig. Först den 6e maj offentliggörs den men produktionen och byggandet i arenan började dock i veckan och håller på för fullt. Några dagar in i arbetet börjar scenen ta form och man kan ana hur det kommer att se ut. 


RSS 2.0