11 svenska låtar i årets Eurovision

Ja, det är ingen nyhet att länder lånar och köper låtskrivare av varandra i tävlingen. Fjolårets vinnarlåt Running Scared var till exempel helt svenskskriven. Faktum är att precis allt som hade med bidraget att göra, utom de två sångarna, var svenskt. Och landet de representerade förstås.

I år slår vi dock rekord i antal svenskskrivna låtar i tävlingen. 11 stycken länder skickar svenska produktioner, alltså nästan en tredjedel av samtliga bidrag. Utöver oss själva skickar Italien, Storbritannien, Spanien, Norge, Irland, Grekland, Finland, Azerbajdzjan, Malta och Cypern svenskskrivna låtar.

Azerbajdzjan
Värdlandet Azerbajdzjan fortsätter på sitt vinnande koncept med en köpt svensk låt för fjärde året i rad (av fem deltagande år), och vem skulle göra annat när den strategin gett dem en vinst och en femteplats som sämsta placering.

Refuserade från Melodifestivalen
Både Norge och Irland ställer upp med låtar som skickats in till svenska Melodifestivalen men refuserats. För Norge är det ju ingen ovanlig historia, det händer lika ofta som sällan, och Irlands Waterline är det lika bra att någon plockar upp sedan den legat och skräpat i kulisserna sedan Manboy istället valdes till Eric Saades bidrag för två år sedan.

Hur det går i slutändan är svårt att avgöra, det har hänt förr att bidrag som refuserats från att vara med i svenska uttagningen sedan placerat sig bättre än vårt tävlande bidrag. Oavsett, så har Sverige som musikproducent finfina chanser i årets tävling.Kommentarer
Postat av: Anonym

Sorry, men även om Finlands låt var på svenska så var den inte skriven av svenskar. Finlandssvenskar ja, men inte svenskar. Låten är huvudsakligen skriven av sångaren Pernilla Karlssons bror.

2012-09-25 @ 00:29:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0